Americká firma vyrába syry z rastlín, chutia vraj ako francúzske delikatesy

TASR
23.4.2016 16:16

Ak existuje potravina, ktorá preverí silu vôle vegánov, potom je to syr. Má lahodnú chuť a zvieratá pre neho nezomierajú. Ale má to jeden háčik, syr sa vyrába z mlieka, a to je živočíšny produkt.

Americká firma vyrába syry z rastlín, chutia vraj ako francúzske delikatesy
twitter.com/MeiertJGrootes

Chcú prekonať bežné syry

No aj tu svitá vegánom na lepšie časy. Syry z rastlinného mlieka boli ešte donedávna len chabou náhradou za "pravé" mliečne syry. Startupová firma Lyrical Foods s podporou investorov z kalifornského Silicon Valley, ktorí zavetrili príležitosť, už dokáže vyrábať rastlinné syry s chuťou na nerozoznanie od francúzskych lahôdok, konštatuje agentúra Bloomberg.

Ešte donedávna boli rastlinné syry plné škrobu, ktorým sa zahusťovalo mlieko vyrobené z orechov. Lyrical Foods však doviezla technológiu z Francúzska a vyrába rastlinné syry, ktoré potom necháva dozrieť v jaskyniach. Jej rad produktov Kite Hill, zahŕňa syry typu ricotta aj syry ochutené hľuzovkou či kôprom.

Už na ne "chytila" americkú sieť obchodov so zdravými potravinami Whole Foods Market, čo je bravúrny výsledok pre firmu, ktorá sa snaží presvedčiť klientov, že vegánske syry chutia rovnako dobre ako mliečne. “Chceme napodobiť alebo dokonca prekonať chuť konvenčných syrov," uviedol Dr. Pat Brown, lekár a profesor biochémie na prestížne univerzite Stanford, jeden zo spoluzakladateľov Lyrical Foods.

Diera na trhu

Pri výrobe bežných syrov sa používa enzým rennet, čo je syridlo, ktoré sa získava zo žalúdka zvierat a spôsobuje zrážanie mlieka. Výsledná zrazenina sa potom lisuje, formuje a necháva zrieť. Brown, dlhoročný vegán, strávil rok experimentovaním s rastlinnými enzýmami v kombinácii s mandľovým mliekom. Potom oslovil kulinárskych expertov, aby mu pomohli zušľachtiť chuť jeho produktov.

Výsledok prekvapil Johna Mackeyho, jedného zo šéfov Whole Foods, na súkromnej ochutnávke v roku 2012. Mackey vyhlásil, že syr má bohatú chuť, prekvapila ho aj jeho schopnosť zrieť a vytvárať kôrku ako mliečne syry.

Zdá sa, že výrobcovia rastlinných syrov našli dieru na trhu, ktorá im môže priniesť obrovské zisky. Vo svete pribúdajú alergici, vyznávači zdravej výživy aj ochrancovia zvierat, ktorí propagujú striktnú vegánsku diétu. Sú medzi nimi aj známe osobnosti ako exprezident Bill Clinton, či herečka Gwyneth Paltrowová alebo speváčka Beyoncé. Vegánske syry sa donedávna podieľali menej ako 1 % na tržbách vo výške 22,1 miliardy dolárov z predaja všetkých syrov na americkom trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok