Ekvádorský prezident označil zemetrasenie za najväčšiu katastrofu od roku 1949

TA3 TASR
18.4.2016 07:16

Ekvádorský prezident Rafael Correa skrátil po sobotňajšom zemetrasení v tejto juhoamerickej krajine návštevu Vatikánu a odletel priamo do jednej z najpostihnutejších oblastí na tichomorskom pobreží.

Najdôležitejšie je nájsť preživších

Vo svojom prvom verejnom vyjadrení k najsilnejšiemu zemetraseniu v Ekvádore po desaťročiach prezident povedal, že prioritou zostáva nájsť preživších. V príhovore z tragédiou postihnutého mesta Portoviejo varoval, že počet obetí v najbližších dňoch pravdepodobne značne stúpne. Zdôraznil však, že existujú dôkazy o tom, že pod troskami budov sú ešte stále živí ľudia.

Correa označil zemetrasenie s magnitúdou 7,8 za najhoršiu prírodnú katastrofu, ktorá postihla Ekvádor od roku 1949, kedy zemetrasenie v meste Ambato zabilo tisíce ľudí.

Dlhý zoznam nezvestných

Počet obetí zemetrasenia na pobreží Ekvádoru stúpol medzičasom na vyše 272, ako tímy záchranárov nachádzajú v troskách preživších a obete. Uviedol to námestník ministra Diego Fuentes. Podľa tlačovej agentúry AP sú medzi mŕtvymi aj dvaja Kanaďania.

Viceprezident Jorge Glas predtým povedal, že zranených je vyše 2500 ľudí. Glas tiež upozornil na dlhý zoznam nezvestných, po ktorých sa pátra, ale odmietol uviesť ich počet. Aj on však varoval, že bilancia obetí bude stúpať.

V Ekvádore sú dvaja Slováci

V krajine sa momentálne nachádzajú dvaja Slováci. Spolu s tromi Čechmi tvoria skupinu fotografov, ktorá je v krajine s cestovnou kanceláriou Away. Informoval o tom Radiožurnál Českého rozhlasu s tým, že sú mimo oblasti, ktorú zasiahlo zemetrasenie.

V súčasnosti táto skupina putuje amazonským pralesom a podľa najnovších informácií Olgy Šilhovej z cestovnej kancelárie sú všetci v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok