Nemecko sa rozlúčilo s exministrom zahraničných vecí Genscherom

TASR TA3
17.4.2016 21:53

Štátny rozlúčkový akt s bývalým nemeckým ministrom zahraničných vecí Hansom-Dietrichom Genscherom sa konal v Bonne. Pozvaných bolo 800 hostí vrátane Genscherovho nástupcu vo funkcii Klausa Kinkela a niekdajšieho šéfa americkej diplomacie Jamesa Bakera.

Staviteľ mostov

Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. V bývalej plenárnej sále Spolkového snemu vystúpil s príhovorom ako prvý nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý zosnulého nazval "nemeckým vlastencom a presvedčeným Európanom". Genscher bol "šťastím" pre Nemecko, ktoré si v skutočnosti môžeme bez neho len ťažko predstaviť.

Doslova do posledného dychu bojoval za to, aby sme v Európe neprišli o to, čo bolo dosiahnuté mierovou cestou, povedal Gauck. Genscher podľa neho nenávidel nič viac ako vojnu a práca pre mier a slobodu sa stala leitmotívom jeho politiky.

Podľa Kinkela bol jeho predchodca vo funkcii "aktérom svetovej politiky", no zároveň aj "ľudomilom" a "staviteľom mostov". Ku koncu života sa však obával o osud Európy. Keď už bol pripútaný k invalidnému vozíku, na verejných vystúpeniach stále zanietene hovoril o "svojej Európe", ktorú spájal s túžbou nového začiatku vzťahov s Ruskom, konštatoval Kinkel.

Najväčšiu slávu zažil v septembri 1989

Podľa Bakera bol Genscher "skutočne hrdinským štátnikom" a "titanom medzi európskymi diplomatmi". V rodnom meste Halle, no aj v iných mestách bývalej NDR, ho oslavovali "ako rockovú hviezdu". "Vedel byť húževnatý ako koža kovbojských topánok z Texasu," zaspomínal si 85-ročný Baker.


Genscher zomrel 31. marca vo veku 89 rokov. V rokoch 1969-1974 bol ministrom vnútra a až do roku 1992 šéfom diplomacie. Je považovaný za jedného z architektov zjednotenia Nemecka. Najväčšiu slávu zažil 30. septembra 1989, keď z balkóna pražského veľvyslanectva NSR v Lobkovickom paláci oznámil utečencom – desaťtisícom občanov vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky, ktorí sa rozhodli na západonemeckej ambasáde žiadať o azyl a povolenie odcestovať do NSR, že im to bude umožnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok