Rusi testujú obranné kapacity NATO, varuje český minister obrany

ČTK
15.4.2016 18:35

Rusko testuje obranné kapacity Severoatlantickej aliancie a množstvo aliančných spojencov sa stalo terčom ruskej propagandy, povedal na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave český minister obrany Martin Stropnický.

Rusi testujú obranné kapacity NATO, varuje český minister obrany
SITA/Jakub Julény

Rastúci ruský tlak

Podľa jeho slov by však Rusko nemalo byť izolované, ale malo by sa stať súčasťou riešenia bezpečnostných otázok. "Rusko testuje naše obranné kapacity, pozornosť a naše odhodlanie ohľadom ochrany vzdušného a námorného priestoru," uviedol Stropnický. Dodal, že hlavnou agendou summitu NATO, ktorý sa uskutoční v júli vo Varšave, by sa malo stať navýšenie kolektívnych obranných kapacít.

"Zreteľným centrom napätia je v súčasnosti región Baltského mora," uviedol Stropnický, podľa ktorého sú členské krajiny NATO v regióne cieľom rastúceho ruského tlaku.

"Veľa našich spojencov v baltskom regióne vrátane Švédska a Fínska sa stalo terčom silnej propagandy vyvíjanej Ruskom," dodal minister na konferencii, ktorá za účasti politikov a expertov potrvá do nedele.

NATO ako nepriateľ

V Baltskom mori sa začiatkom týždňa odohral incident, kedy dva ruské bombardéry preleteli v tesnej blízkosti amerického torpédoborca. Prípad ako provokatívny a nebezpečný odsúdil americký minister zahraničia John Kerry, poľské ministerstvo zahraničia si zase predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Moskva ale tvrdí, že jej armádne lietadlá dodržali všetky normy medzinárodného práva.

Český minister obrany v paneli konferencie venovanom budúcnosti NATO tiež povedal, že Rusko by sa malo stať súčasťou riešenia v oblasti bezpečnosti. "Rusko by nepochybne nemalo byť izolované. Rusko by malo byť opäť partnerom, ale jedna vec je istá - na ťahu je ruská strana," uviedol Stropnický, podľa ktorého Rusko nazerá na NATO ako na svojho nepriateľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok