Mikloš prijal novú výzvu, bude šéfovať Hrojsmanovmu tímu poradcov

ČTK
15.4.2016 16:36

Nový ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vymenoval Ivana Mikloša šéfom tímu svojich hospodárskych poradcov. Predseda ukrajinskej vlády to oznámil v parlamente. Miklošovou úlohou bude pomáhať v presadzovaní reformných krokov, v ktorých sa nový kabinet zaviazal pokračovať.

Mikloš prijal novú výzvu, bude šéfovať Hrojsmanovmu tímu poradcov
SITA/Diana Černáková

"Vo vláde bude vytvorené jadro, ktorého súčasťou bude skupina odborníkov. Viesť týchto odborníkov bude v súlade s predchádzajúcou dohodou Ivan Mikloš. Bude to skupina pre podporu reforiem," povedal Hrojsman v snemovni. Jeho vláda, ktorá nahradila predchádzajúci kabinet Arsenija Jaceňuka, prešla hlasovaním v parlamente, ktorý tiež schválil vládny program.

S Miklošom, ktorý stál za rozsiahlymi slovenských reformami kabinetu expremiéra Mikuláša Dzurindu, sa pôvodne v Kyjeve počítalo na post ministra financií. Vládne funkcie ale predpokladajú ukrajinské občianstvo, pre ktoré by sa musel vzdať slovenského občianstva. Dvojité občianstvo Bratislava až na výnimky svojim občanom neumožňuje, a tak Mikloš nakoniec prijal mimovládnu funkciu šéfa Hrojsmanových poradcov.

Mikloš sa do riadenia ukrajinského reformného programu zaradil už začiatkom minulého roka, kedy sa stal poradcom vtedajšej ministerky financií Natálie Jareskovej a ministra hospodárstva Ajvarasa Abromavičiusa. Nikto z týchto dvoch politikov v novej ukrajinskej vláde nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok