Japonsko zasiahli silné zemetrasenia, vyžiadali si obete aj desiatky zranených

TA3 TASR ČTK
14.4.2016 19:20

Séria zemetrasení o sile až 6,5 stupňa, ktoré postihli juhozápad Japonska, si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych. Doterajší bilancia bola dvaja mŕtvi a niekoľko stoviek zranených. Dvadsiatka budov sa zrútila, niekde vypukli požiare. V postihnutej oblasti sú tri jadrové elektrárne, ale žiadne problémy nehlásia. Z obavy pred ďalšími otrasmi bola preventívne obmedzená premávka rýchlovlakov.

Japonský meteorologický úrad uviedol, že zemetrasenie, zaznamenané o 21.26 h miestneho času (14.26 h SELČ), zasiahlo najjužnejšie položený ostrov Kjúšu východne od mesta Kumamoto. Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 11 kilometrov, uviedla americká geologická služba USGS, ktorá predtým odhadovala, že zemetrasenie vychádzalo z hĺbky 23 kilometrov.

Po hlavnom otrase bolo zaznamenaných najmenej desať dotrasov. Úrady varovanie pred hroziacimi vlnami cunami nevydali. Obe obete pochádzajú z najviac postihnutého mesta Mašiki, ležiaceho približne 15 kilometrov východne od Kumamota, ktoré je hlavným mestom rovnomennej prefektúry. Jedna z obetí zomrela po tom, ako ju záchranári vytiahli spod trosiek zrútenej budovy, druhá zahynula pri požiari objektu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok