Na Hrade dokončujú barokovú záhradu, prešla vraj prísnym schvaľovaním

TASR
13.4.2016 17:11

Baroková záhrada na hrade má byť pre verejnosť sprístupnená ešte na jar tohto roku. Informuje o tom Kancelária Národnej rady. Ako dodáva, rekonštrukcia objektov v areáli Bratislavského hradu pokračuje podľa plánov.

Na Hrade dokončujú barokovú záhradu, prešla vraj prísnym schvaľovaním
Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky

"Bude to vzácny okamih, nie len pre Bratislavu, ale pre všetkých návštevníkoch. Táto záhrada patrí hradu, patrí Slovensku a bude pre mňa česť ju slávnostne otvoriť verejnosti," uviedol predseda Národnej rady Andrej Danko.

Za vrcholnú úpravu hradných záhrad považuje vedenie Národnej rady SR realizáciu, ktorú možno približne vymedziť obdobím rokov 1778 až 1780 a ktorá je zachytená na dvoch plánoch a napríklad aj na mape mesta od F. Kofflera z roku 1778. Podľa ich slov sa po viac ako 230 rokoch presná replika tejto záhrady opäť vráti na hrad.


Na sociálnych sieťach vyvolali fotografie záhrady rozporuplné reakcie. Diskutujúcim prekážal hlavne nedostatok zelene. Kancelária NR SR však rekonštrukciu obhajuje: "Vizualizácia záhrady prešla prísnym procesom schvaľovania historikov a architektov. Každý strom, každý múr, aj socha má svoj historický význam." Baroková záhrada bude pozostávať z výsadby drevín v členení podľa architektonicko-historického výskumu, zatrávnené plochy budú v kombinácii s pevnými štrkovými plochami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok