Starostlivosť o Lenina stojí Rusov milióny rubľov, väčšina ho chce dať pochovať

ČTK
13.4.2016 08:11

Udržiavanie mumifikovaného tela boľševického vodcu Vladimira Uľjanova - Lenina vyjde tento rok Kremeľ na viac ako 13 miliónov rubľov. Oznámila to ruská prezidentská ochranka FSO, ktorá mauzóleum spravuje. Väčšina Rusov si pritom podľa prieskumov želá, aby Leninovo telo bolo riadne pochované.

Starostlivosť o Lenina stojí Rusov milióny rubľov, väčšina ho chce dať pochovať
TASR

Lenin zomrel v januári roku 1924, debaty o odstránení tela z moskovského mauzólea sa vedú od polovice 80. rokov. Hoci väčšina ruských občanov sa v prieskumoch vyslovuje pre pochovanie Leninovho tela do rodinného hrobu v Petrohrade, patriarcha ruských komunistov stále odpočíva v samom srdci Moskvy vystavený zrakom zvedavcov.

Civilný pohreb by Leninovi zrejme doprial aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v tejto kauze bude mať podľa ruských komentátorov zrejme posledné slovo. Šéf Kremľa svoj negatívny postoj k ruskému revolucionári nijako neskrýva, nedávno o ňom vyhlásil, že v ruskej ríši spôsobil rozvrat.

K výzvam na prevezenie mumifikovaných pozostatkov z Moskvy je ale Putin zdržanlivý. Opakovane zdôrazňuje, že osud Leninových pozostatkov by nemal rozdeľovať ruskú spoločnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok