Začal sa boj o šéfa OSN, diplomati nie sú kandidátmi nadšení

TA3 ČTK
13.4.2016 07:30

Pred zástupcami členských krajín OSN sa začalo trojdňové vypočúvanie kandidátov na post generálneho tajomníka organizácie. Kreslo sa uvoľní koncom roka po odchode Juhokórejčana Pan Ki-muna.

Vždy zvolili muža

Ako prvý predstúpil pred diplomatov tridsaťdeväťročný čiernohorský minister zahraničia Igor Lukšić, najmladší z kandidátov. Predstavila sa aj doterajšia riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. "Je čas dať ženám príležitosť stať sa rovnoprávnymi členkami spoločnosti," vyhlásila. V minulých ôsmich voľbách generálneho tajomníka OSN bol vždy zvolený muž.

Pan Ki-mun opúšťa funkciu koncom tohto roka po desiatich rokoch služby. Medzi ôsmimi kandidátmi, ktorých diplomati OSN vypočujú, sú štyria muži a štyri ženy. Okrem Bokovovej agentúra AFP za favoritov označuje Helen Clarkovú, bývalú novozélandskú premiérku, a bývalého vysokého komisára OSN pre utečencov a portugalského expremiéra Antónia Guterresa.

Premiérovo pred Valným zhromaždením

Voľba generálneho tajomníka OSN bola v minulosti kabinetnou záležitosťou, v ktorej mali hlavné slovo stáli členovia Bezpečnostnej rady. Vypočutie pred Valným zhromaždením OSN sa uskutočňuje vôbec prvýkrát.

Kandidáti musia predkladať prihlášku, profesijný životopis a vyhlásenie o morálnej spôsobilosti. Od júla sa Bezpečnostná rada OSN niekoľkokrát kvôli voľbe zíde, svoj konečný návrh predloží na schválenie plénu OSN v septembri. BR OSN má však aj v tomto bode právo veta.

Podľa AFP nie sú mnohí diplomati doterajšími kandidátmi príliš nadšení, ďalší záujemcovia sa ale v najbližších mesiacoch môžu ešte hlásiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok