Kauza Rousseffovej rozdeľuje Brazíliu, parlamentný výbor podporuje odvolanie

TA3 TASR
12.4.2016 07:58

Osobitný výbor brazílskeho Národného kongresu dospel k záveru, že existujú dôvody na iniciovanie procesu odvolania prezidentky Dilmy Rousseffovej.

Obvinenia z korupcie

Prezidentka čelí obvineniam, že jej vláda zneužila verejné financie a porušila predpisy s cieľom zakryť rozpočtové problémy, údajne v prospech opätovného zvolenia Rousseffovej v roku 2014.

Výbor pomerom hlasov 38:27 postúpil návrh na proces zbavenia prezidentky úradu, tzv. impeachment, na posúdenie celej Poslaneckej snemovni, dolnej komore Kongresu, ktorej hlasovanie sa očakáva v nedeľu.

Ak by návrh získal podporu dvojtretinovej väčšiny - 342 z 513 - poslancov, čo je podľa analytikov stále nejasné, postúpili by ho ďalej Senátu. Ten by rozhodoval o oficiálnom obžalovaní Rousseffovej a ak by ho schválil, prezidentke by pozastavili výkon funkcie na 180 dní počas rozhodovania senátorov o tom, či má byť odvolaná.

Oponenti Rousseffovej tvrdia, že proces jej odvolávania je v súlade so želaním väčšiny Brazílčanov - pokým stúpenci prezidentky ho označujú za snahu jej nepriateľov chopiť sa moci či dokonca pokus o prevrat. Koncom marca vystúpila z Rousseffovej vládnucej koalície najväčšia strana, Strana brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), čo vládu prinútilo hľadať podporu menších subjektov na zablokovanie impeachmentu.

Kontroverzná nahrávka

Diskusie v niekoľko mesiacov trvajúcej dráme najnovšie rozbúrilo zverejnenie zvukovej nahrávky, na ktorej sa viceprezident a líder PMDB Michel Temer, ktorý by v prípade suspendovania Rousseffovej nastúpil na jej miesto, prihovára k Brazílčanom akoby už z pozície hlavy štátu.

Noviny Folha de S. Paulo nahrávku publikovali s tým, že bola zaslaná členom Temerovej strany. Temer na tlačovej konferencii vyhlásil, že ju nahral pre priateľa a že ju jeho stranícki kolegovia dostali "náhodou". Sudca brazílskeho najvyššieho súdu rozhodol, že predseda dolnej komory parlamentu musí otvoriť proces impeachmentu voči Temerovi, ktorý čelí tým istým obvineniam z porušenia rozpočtových predpisov ako Rousseffová.

Ak by bol aj Temer dočasne zbavený funkcie, prezidentského úradu by sa ujal predseda Poslaneckej snemovne Eduardo Cunha. Ten však čelí obvineniam okrem iného z prania špinavých peňazí pre údajné úplatky, ktoré mal dostať v rozsiahlom korupčnom škandále okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras.

Pokračujúce vyšetrovanie tohto škandálu otriasa Brazíliou už dva roky, medzi zadržanými, obžalovanými alebo odsúdenými sa ocitli aj poprední politici a niektorí z najbohatších a najvplyvnejších podnikateľov v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok