Ochranári majú dôvod na radosť. Populácia voľne žijúcich tigrov sa zväčšila

SITA
11.4.2016 13:41

Počet tigrov pásavých žijúcich vo voľnej prírode sa po prvý raz za uplynulé storočie zvýšil. Podľa najnovších údajov žije v súčasnosti v prírode 3890 jedincov tejto šelmy, zatiaľ čo v roku 2010 to bolo 3200.

Ochranári majú dôvod na radosť. Populácia voľne žijúcich tigrov sa zväčšila
SITA/AP

Väčšina žije v Indii

Informovali o tom zástupcovia Svetového fondu na ochranu prírody a Global Tiger Forum pred začiatkom medzinárodnej konferencie o ochrane tigrov, ktorá sa dnes začala v indickom Naí Dillí.

Tiger pásavý má momentálne status ohrozeného druhu, hoci ešte v roku 1900 žilo na svete približne 100-tisíc jedincov. V súčasnosti sa tigre vyskytujú v trinástich krajinách, pričom väčšina z nich - 2226, žije v Indii, kde rovnako ako v Nepále, Bhutáne a Rusku zaznamenali zvýšenie populácie.

Najväčší úbytok naopak zaznamenala Indonézia, kde za to môže predovšetkým klčovanie pralesov. V Kambodži úrady momentálne zvažujú reintrodukciu tigrov, ktoré tam nedávno vyhynuli.

663_0a000002-12f1-177a.jpg

Ochranár hovorí o nádeji

Za celkovým zvýšením počtu tigrov je viacero faktorov vrátane presnejších sčítacích metód a efektívnejšej ochrany.

"Prvý raz po desaťročiach neustáleho úbytku začali počty tigrov stúpať. To nám dáva nádej a ukazuje, že tento druh a jeho prirodzené životné prostredie dokážeme zachrániť, ak vlády, miestne komunity a ochranári spolupracujú," uviedol Marco Lambertini zo Svetového fondu na ochranu prírody.

Cieľom ochranárov je, aby sa populácia tigrov z roku 2010 zdvojnásobila do roku 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok