Peklo severu vyhral Hayman, Sagan skončil jedenásty

TASR Twitter/breaking_news_4
10.4.2016 17:30

Austrálsky cyklista Mathew Hayman triumfoval v nedeľňajšej 114. edícii slávnej klasiky Paríž - Roubaix. Jazdec stajne Orica GreenEDGE najlepšie zvládol náročnú 257,5 km dlhú trať s 27 úsekmi na dlažobných kockách a do tradičného cieľa na velodróme došpurtoval v čase 5:51:33 h.

Peklo severu vyhral Hayman, Sagan skončil jedenásty
SITA/AP youtube/Francetv Sport

Boonen na druhom mieste

Na druhom mieste skončil Belgičan Tom Boonen z Etixxu a tretí bol Brit Ian Stannard z tímu Sky. Slovenský pretekár Peter Sagan nabral asi v polovici pretekov stratu, ktorú už nedokázal dotiahnuť a nakoniec finišoval na 11. mieste so stratou 2:20 min. "Nečakal som to, minulý týždeň som bol na pretekoch v Španielsku a sem som išiel s tým, že chcem pracovať hlavne pre tím. Tieto preteky sú moje najobľúbenejšie, mám ich veľmi rád," povedal víťaz, ktorý niekoľko sekúnd po prejazde cieľom ani neveril, že vyhral. Pre Haymana je to iba druhé víťazstvo v profesionálnom pelotóne, v roku 2011 sa tešil z triumfu na Paríž - Bourges.

Organizátori si pre pretekárov pripravili až 27 úsekov s mačacími hlavami, z toho tri boli označené ako najťažšie päťhviezdičkové a šesť štvorhviezdičkových. Počas prvých 70 kilometrov sa viaceré skupinky snažili o únik, no ani jeden z nich nemal dlhé trvanie. Podarilo sa to až približne po 80 km 16-člennej skupine, v ktorej boli napríklad Borut Božič, Jaroslav Popovič, či Sylvani Chavanel. Tá si postupne vytvorila asi 40-sekundový náskok.

Potom už prišli na rad prvé úseky s "pavé" a s nimi aj množstvo pádov. Pretekárom na nich komplikovala situáciu aj miestami rozbahnená cesta. Vedúca skupina mala po treťom sektore s kockami náskok už vyše tri minúty. Asi po 130 km sa hlavné pole vinou pádov rozdelilo na dve skupiny. Do prvej sa dostali napríklad jazdci tímov Sky, LottoNL, BMC, či Orica, dvojica favoritov na víťazstvo Sagan a Švajčiar Fabian Cancellara však ostali v tej druhej a zakrátko nabrali veľkú stratu, ktorá ich nakoniec obrala o šancu zabojovať o triumf.

Pretekári Sky mali kopec smoly

Necelých sto kilometrov pred cieľom mala unikajúca skupinka náskok pod dve minúty na hlavný pelotón a Saganova skupina zaostávalo o ďalšiu minútu a pol. Slovenský pretekár a Cancellara sa snažili stiahnuť medzeru, no ostatní pretekári s nimi príliš nespolupracovali a tak "hltali" sekundy straty len veľmi pomaly. Hlavný pelotón sa postupne dotiahol na unikajúcich jazdcov a na čele sa zoradili štyria pretekári Sky s lídrom Ianom Stannardom, ktorí výborne spolupracovali.

Nechýbal tam ani štvornásobný víťaz Tom Boonen, ktorý si trúfal na rekordný piaty triumf. Pretekári Sky však mali kopec smoly, na dlažobných kockách najprv spadol Moscon, cez ktorého preletel Rowe a na ďalšom úseku zase Puccio, Stannard sa mu vyhol len s veľkými ťažkosťami. Na Mons-en-Pévele skončil na zemi aj Cancellara, pričom Sagan, ktorý išiel rovno za ním, stihol zareagovať, prešiel po jeho ležiacom bicykli a situáciu zvládol.

O všetkom sa rozhodlo v špurte

Asi 20 km pred koncom na úseku Camphin-en-Pével zaútočil Stannard a pridali sa k nemu Boonen, Hayman, Boasson Hagen a Vanmarcke. Práve táto skupinka sa nakoniec pobila o triumf. Aktívny Vanmarcke sa niekoľkokrát neúspešne pokúsil o únik, po ňom to skúšal aj Stannard a na miernom kopčeku aj Hayman. Nakoniec sa všetko rozhodlo v špurte na velodróme, ktorý ovládol tridsaťsedemročný Austrálčan Mathew Hayman. Za ním prišiel Boonen, tretí skončil Stannard.

Preteky Paríž - Roubaix boli tretím dielom z pätice najznámejších klasík, tzv. monumentov cyklistiky. Prvým bolo Miláno - San Remo (19. marca), nasledovalo Okolo Flámska (3. apríla), ktoré vyhral Sagan, najbližšie sa uskutoční Liege-Bastogne-Liege (24. apríla) a napokon jesenná klasika Okolo Lombardie (1. októbra).

výsledky:
1. Mathew Hayman (Aus./Orica-GreenEdge) 5:51:53 h, 2. Tom Boonen (Belg./Etixx - Quick-Step), 3. Ian Stannard (V.Brit./Sky), 4. Sep Vanmarcke (Belg./LottoNl-Jumbo) všetci rovnaký čas, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data) +3 s, 6. Heinrich Haussler (Aus./IAM Cycling) +1:00, 7. Marcel Sieberg (Nem./Lotto Soudal), 8. Aleksejs Saramotins (Lot./IAM Cycling) obaja rovnaký čas, 9. Imanol Erviti Ollo (Šp./Movistar) +1:07, 10. Adrien Petit (Fr./Direct Energie) +2:20, 11. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) rovnaký čas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok