Trump je väčšine voličov nesympatický, Clintonovú akceptujú viac

TA3 ČTK
8.4.2016 22:28

Uchádzačka o prezidentskú nomináciu za Demokratickú stranu Hillary Clintonová je Američanom menej nesympatická ako jej republikánsky súper Donald Trump. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý porovnával názory Američanov na favoritov na prezidentskú nomináciu.

Voľba menšieho zla

Až 55 percent Američanov zmýšľa negatívne o uchádzačke demokratov o prezidentský post Hillary Clintonovej. Ukázal to prieskum spoločnosti GfK, ktorý porovnával mienky Američanov o hlavných kandidátoch - Clintonovej a republikánovi Donaldovi Trumpovi.

Trumpa posudzuje negatívne 69 percent opýtaných a agentúra AP k tomu napísala, že jesenné voľby nebudú ani tak otázkou odovzdávania hlasov vyvolenému kandidátovi, ako voľbou menšieho zla. "Keby sa volilo teraz, dal by som hlas Clintonovej, ale bol by som rád, keby bol lepší výber," povedal študent Devin Sternadre agentúre AP.

Skoro polovica registrovaných voličov tvrdí, že prinajmenšom uvažuje o voľbe Clintonovej v prípade, že jej oponentom bude Trump. Až 63 percent oznámilo, že Trumpa určite voliť nebude. Dokonca aj v konzervatívnych južanských štátoch, kde si Trump viedol dobre v primárnych voľbách, voliči priznávajú, že zvažujú možnosť dať hlas Clintonovej.

V prieskumoch vedie

Bývalá prvá dáma a ministerka zahraničia nie je medzi Američanmi vnímaná ako príliš čestná, súcitná ani príjemná. Polovica sa domnieva, že nie je čestná, a viac ako polovica si o nej myslí, že nemá veľa súcitu. Až 60 percentám nie je sympatická, zatiaľ čo Trump nie je sympatický trom štvrtinám Američanov.

Clintonová má určite lepšie postavenie medzi demokratickými voličmi ako Trump medzi republikánskymi. Viac ako 70 percent demokratických voličov ju má rado, zatiaľ čo Trumpa pozitívne vníma len 53 percent republikánov.

Iba 17 percent demokratov vie, že Clintonovú voliť nebudú, Trumpa nechce voliť 31 percent republikánov. Prevažná väčšina Američanov - 82 percent - je presvedčená, že je Clintonová schopná voľby vyhrať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok