Česká nezamestnanosť opäť klesla, voľných miest je najviac od krízy

TASR
8.4.2016 11:19

Nezamestnanosť v Česku sa v marci opäť znížila a počet voľných pracovných miest ponúkaných úradmi práce je najvyšší od roku 2008, teda od začiatku finančnej krízy, ktorá na niekoľko rokov zasiahla Európu. Informoval o tom portál idnes.cz.

Česká nezamestnanosť opäť klesla, voľných miest je najviac od krízy
SITA/Radoslav Maťaš

Miera nezamestnanosť v marci klesla na 6,1 % zo 6,3 % vo februári. Prácu si v marci hľadalo 443.109 ľudí, uviedol český úrad práce. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška je to o 82.000 menej. "Česká ekonomika je stále v dobrej kondícii a rozbiehajú sa sezónne práce. V nasledujúcich mesiacoch tak nezamestnanosť s veľkou pravdepodobnosťou klesne ešte viac," uviedla šéfka úradu práce Kateřina Sadílková.

Vyšší dopyt je najmä po pracovníkoch v stavebníctve a poľnohospodárstve, pohostinstve alebo turizme. Už teraz niektoré kraje hlásia záujem o letných brigádnikov - napríklad čašníkov, čašníčky alebo kuchárov. Objavujú sa aj ponuky pre plavčíkov alebo dozor na detských letných táboroch.

Nezamestnanosť klesla vo všetkých regiónoch. Najnižšia bola v okrese Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (rovnako 2,5 %), Mladá Boleslav (3,2 %) a Rokycany (3,4 %). Voľných pracovných miest bolo 117.135, čo je o 41.285 viac než pred rokom a najviac od roku 2008, ktorý je považovaný za zlomový rok príchodu krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok