Iračania sa vrátia do vlasti, v Česku sa neasimilovali. Nemci sú proti

TA3 TASR
7.4.2016 13:22

Nemecké úrady oficiálne požiadali českú stranu, aby prevzala naspäť skupinu 25 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí nevideli perspektívu v Českej republike, kde im poskytli azyl, a počas uplynulého víkendu sa vydali na vlastnú päsť do spolkovej republiky, kde ich zadržala tamojšia polícia.

Iračania sa vrátia do vlasti, v Česku sa neasimilovali. Nemci sú proti
ČTK

Dostali by azyl?

Ministerstvo vnútra ČR dostalo príslušnú žiadosť odvolávajúcu sa na dublinskú úpravu o spätné prevzatie týchto utečencov. Rezort žiadosť vyhodnocuje a bude o ďalšom postupe informovať verejnosť, uviedla podľa internetového serveru Novinky.cz hovorkyňa ministerstva Lucie Nováková, a to bez ďalších podrobností.

Český minister vnútra Milan Chovanec už skôr povedal, že požiadal políciu, aby využila všetky zákonné prostriedky na navrátenie týchto ľudí do Iraku. Iračania by síce po návrate do Česka teoreticky mohli opäť požiadať o azyl, je však otázne, či by im české úrady vyhoveli. Vláda ČR v reakcii na nespokojnosť niektorých utečencov rozhodla o pozastavení celého projektu presídľovania irackých utečencov z Iraku do Česka.

Clivota prarodičov

Do vlasti sa vracia cez Prahu a Istanbul päť dospelých a tri deti, ktorí boli umiestnení v Brne. Motívom ich návratu bola clivota prarodičov po rodnej krajine. Zvyšných 16 utečencov z Iraku chce zostať v Brne, kde do 14. apríla môžu zostať v jednom z hotelov, potom dostanú bytové jednotky.

Ďalších deväť kresťanských utečencov malo z Iraku do ČR pricestovať v sobotu, avšak nestane sa tak, aj keď títo ľudia už doma predali majetok a kúpili si letenky. Zostáva otvorenou otázkou, či k tomu dôjde v budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok