Pre megakauzu Panama papers odstúpil šéf rakúskej banky

TA3 SITA
7.4.2016 11:06

Generálny riaditeľ rakúskej banky Hypo Landesbank Vorarlberg, ktorá mala podľa medializovaných informácií kontakty so schránkovými firmami vystupujúcimi v škandále známom ako Panama Papers (Panamské dokumenty), odstúpil.

Pre megakauzu Panama papers odstúpil šéf rakúskej banky
SITA/AP

Michael Grahammer, ktorý bol vo funkcii do roku 2012, vo vyhlásení odmietol akékoľvek pochybenia a vyjadril "stopercentnú" istotu, že banka postupovala vždy v súlade so zákonmi. Banka, ktorej väčšinovým vlastníkom je spolková krajina Voralberg, označila jeho krok za prekvapujúci.

Rakúsky úrad dohľadu nad finančnými trhmi ešte v pondelok informoval, že preverí, či banka dodržiavala pravidlá o boji proti praniu špinavých peňazí. Vyšetrovaniu čelí aj skupina Raiffeisen Bank International. Hovorca FMA uviedol, že regulátor sa zameria na dodržiavanie pravidiel, akými sú posúdenie rizika z pohľadu povahy transakcií a zúčastnených osôb. Nie je pritom vylúčené, že úrad postúpi záležitosť orgánom činným v trestnom konaní. 

Pod heslom Panama Papers informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok