Brusel by opäť prerozdeľoval migrantov, navrhuje zmeny azylového systému

ČTK
6.4.2016 13:45

Európska komisia vyzýva na zmenu pravidiel, podľa ktorých sa v Európskej únii rozhoduje o žiadostiach o azyl. Podľa jej podpredsedu Fransa Timermansa je súčasný dublinský model nefunkčný. Komisia preto navrhla dva varianty riešenia. Oba rátajú s prerozdeľovaním migrantov. Miernejší z nich len v prípade výrazného preťaženia členskej krajiny, do ktorej prichádzajú migranti.

Dve varianty riešení

Návrh novinárom predstavil prvý podpredseda komisie Frans Timmermans, podľa ktorého terajšia migračná kríza ukazuje, že súčasná podoba takzvaného dublinského systému nie je funkčná. Obe navrhnuté varianty počítajú s prerozdeľovaním migrantov, miernejšia z nich len v prípade mimoriadneho preťaženia členskej krajiny, ktorú trápi veľký prílev žiadateľov.

Timmermans pred novinármi uviedol, že terajšia migračná kríza ukazuje nefunkčnosť existujúcej podoby takzvaného dublinského systému. V posledných mesiacoch je zrejmé, že napríklad Grécko príchod veľkého množstva ľudí nezvládalo.

Systém zatiaľ nefunguje

V miernejšej variante úprav by sa jednalo o doplnenie existujúceho dublinského systému o trvalý mechanizmus, ktorý by krajine v ťažkostiach pomohol. Postup, ktorý Timmermans označil za "Dublin plus", by bol podobný riešeniu, ktoré už členské krajiny EÚ ako jednorazový krok prijali vlani v snahe pomôcť Taliansku a Grécku.

Vtedy sa napriek odporu stredoeurópskych krajín zhodli na prevzatí 160-tisíc osôb, ktoré o azyl žiadali v týchto dvoch štátoch. Systém však zatiaľ príliš nefunguje, opätovne rozdelených bolo takýmto spôsobom len niekoľko stoviek osôb.

Pomáhať chcú naďalej

Druhou variantou by bolo úplné nahradenie súčasného systému, v ktorom azylovú žiadosť riešia prvé krajiny, cez ktoré sa utečenec dostal na územie EÚ. Namiesto toho by boli na základe "distribučného kľúča" migranti rovno prerozdeľovaní do všetkých krajín Únie.

"Utečenecká kríza odhalila nedostatky v našom spoločnom európskom azylovom systéme. Jedno je však jasné: tí, ktorí potrebujú ochranu, ju musia aj naďalej získavať a nemali by byť nútení zverovať svoje životy do rúk kompresných staníc. Avšak súčasný systém nie je udržateľný," upozornil Timmermans. Migračné krízy sú podľa neho pre EÚ dlhodobou výzvou.

Humánnejšie a rovnejšie zaobchádzanie

Komisia chce tiež navrhnúť ďalšiu harmonizáciu azylových konaní tak, aby sa zabezpečilo "humánnejšie a rovnejšie" zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl v celej EÚ. Obmedziť by to malo faktory, ktoré priťahujú žiadateľa do malého počtu členských štátov, ktoré sú k nim prívetivejšie.

Zároveň by mali byť odsúhlasené opatrenia, ktoré účinne zamedzia "sekundárnym pohybom" žiadateľov o azyl medzi krajinami dvadsaťosmičky. Medzi návrhmi má byť aj posilnenie mandátu Európskeho podporného úradu pre azyl a ďalšie harmonizácie pravidiel, ktorými sa azylové konania riadia. Podľa eurokomisára pre migráciu Dimitrisa Avramopulosa je cieľom komisie otvoriť diskusiu s členskými štátmi, europarlamentom aj ďalšími zainteresovanými stranami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok