Panamská práčka peňazí mala mať 115 zákazníkov zo Slovenska

TA3 TASR
5.4.2016 14:06

Megakauza Panama papers zasahuje aj na Slovensko. V uniknutých dokumentoch panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca sa nachádza aj 115 zákazníkov z našej krajiny.

Na zozname prevládajú cudzinci

Zoznam však netvoria len slovenské mená. Prevládajú Holanďania, nachádzajú sa na ňom aj Srbi, Kanaďan či Slovinec. Informuje o tom České centrum pre investigatívnu žurnalistiku na svojej stránke investigace.cz.     

Až 95 mien v slovenskom zozname je spojených s firmou Green Carbon Renewables S.A. Väčšina z nich sú Holanďania s adresou uvedenou v Sládkovičove. "Riaditeľom tejto firmy je známy biely kôň John Novák z Vancouveru, ktorý bol prezidentom Kanadsko-Slovenskej obchodnej komory v rokoch 2004-2006. Figuroval vo viacerých nadnárodných firmách," informuje portál.

ppheader3-640x360_0a000002-0ea3-1b42.jpg

Neodporúčali skutočnú adresu

Mossack Fonseca registrovala Green Carbon Renewables S.A. na Britských panenských ostrovoch. Firma bola založená 20. augusta 2012. V e-mailovej komunikácii právnici odporúčali, aby sa do dokumentov neudávala skutočná adresa. Podľa pasu, ktorý John Novák zaslal právnickej firme, bol narodený v kanadskom Burnaby. Za osem mesiacov získal kartu rezidenta Monackého kniežatstva.     

Medzi vlastníkmi Green Carbon Renewables S.A. sa podľa českého portálu objavili aj dve Srbky – Snežana Ilić a Olga Kiendler. Tretia žena zo zoznamu je Helena Dubišová, obchodná partnerka srbského podnikateľa Marka Pražića. Dubišová vystupuje ako riaditeľka CALLA MARITIME S.A. na Britských panenských ostrovoch. Na slovenskom zozname Panama Papers figuruje aj ďalšie meno z bývalej Juhoslávie – Sergej Racman, jeden z najbohatších Slovincov, ktorý je vlastníkom spoločnosti na výrobu 3D okuliarov.

Obchodník z cennými papiermi

Jedným zo Slovákov, ktorý sa objavil v uniknutých dokumentoch, je aj Milan Hošek. Ten podľa investigace.cz dlhodobo obchoduje s cennými papiermi, venuje sa investičnému poradenstvu a blogovaniu.

V 90. rokoch získal minoritné balíky akcií viacerých privatizovaných spoločností. Minimálne v minulosti tak bol akcionárom VÚB Kupónu, 1. aj 2. garantovanej či Plastiky Nitra. Vlastnil aj akcie strojárskeho holdingu Sitno. V týchto prípadoch ale nespolupracoval s majoritnými akcionármi firiem, ktoré ich majetok ovládli. Je investorom a prevádzkovateľom webovej stránky Akcionár, kde sa venuje investičnému poradenstvu. Pôsobil aj v občianstvom združení Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov. Hošek mal byť podľa slovenského zoznamu spolu s Marekom Rosom a Ivanou Rosovou v seychelskej firme AI ASSETS LTD.     

V rámci Panama Papers uniklo do médií 11,5 milióna dokumentov, ktoré zaznamenávajú celý proces založenia firmy v daňových rajoch, od internej e-mailovej komunikácie medzi jednotlivými pobočkami Mossack Fonseca a ich klientmi až po posielanie splátok za uskutočnené transakcie. Na dokumentoch pracovalo viac ako 300 žurnalistov zo 78 krajín pod záštitou Medzinárodného konzorcia pre investigatívnych novinárov.

panama-papers-5499bb12bf844c5d81bb0dfe2998d315_0a000002-0ea3-95ee.jpg

Firmy obracali na Slovensku desiatky miliónov

Panamská matka schránkových firiem, ktoré sa objavujú v kauze Panama Papers, má väzby na desiatky slovenských spoločností, ktorými sa za zvláštnych okolností preliali desiatky miliónov eur, aj na tretiu najziskovejšiu firmu na Slovensku. Informuje o tom na svojej stránke Denník N.

Afragola je zdanlivo slovenská eseročka, ktorá sídli v kancelárskom centre Office House niekoľko desiatok metrov od ministerstva zahraničných vecí v Bratislave spolu s ďalšími viac ako dvoma stovkami spoločností.

Firma sa oficiálne spája len s jednou osobou. "Je ňou Nitran Martin Benedikovič, ktorý má pobyt v bežnom sídliskovom dome. Má 33 rokov a od vzniku Afragoly je jej jediným konateľom," informuje Denník N. Tento človek je zároveň konateľom tretej najziskovejšej firmy na Slovensku Territorio, ktorá sídli na rovnakej adrese ako Afragola a v roku 2014 vykázala aj bez tržieb zisk 300 miliónov eur.

Podobne ako Territorio hospodári aj Afragola. Pri nákladoch 400 eur mala v roku 2014 zisk takmer 33 miliónov eur. Jediným majiteľom Afragola bola panamská spoločnosť Trentino International s adresou v hlavnom sídle Mossack Fonseca v Panama City. V čom firma podniká, nie je podľa denníka jasné. V Obchodnom registri má zapísaných osem druhov činností. S firmou Afragola sa skontaktovať nedá a spoločnosť Office House, ktorá jej poskytuje sídlo, údaje o svojich klientoch neposkytuje.

Ďalšou firmou, ktorá sídli v centrále Mossack Fonseca a podniká na Slovensku, je Halford Properties, upozorňuje Denník N. Vlastní podiely v štyroch desiatkach spoločností registrovaných u nás. Ich aktíva sa v roku 2014 blížili k 30 miliónom eur. Ani v jej prípade sa skutoční vlastníci nedajú zistiť z verejných zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok