Reformu nezvestného Filka chcú v programovom vyhlásení vlády

SITA
4.4.2016 11:41

Najvyšší ústavní činitelia by sa mali osobne angažovať za pokračovanie iniciatívy, ktorá má viesť k efektívnejšiemu využívaniu verejných zdrojov posudzovaním dosiahnutej hodnoty za vynaložené zdroje. Konštatujú to vo svojej výzve analytici združení v Klube ekonomických analytikov.

Reformu nezvestného Filka chcú v programovom vyhlásení vlády
SITA/Ján Slovák

Reforma musí prežiť

Iniciatíva má totiž podľa nich šancu zásadným spôsobom zvýšiť kvalitu rozhodovania o verejných zdrojoch na Slovensku. "Politikom a úradníkom môže uľahčiť hľadanie takých riešení, ktoré sú šetrné k verejným financiám a zároveň prinášajú najväčší spoločenský úžitok,“ píše sa vo vyhlásení Klubu ekonomických analytikov.

Iniciatívu s názvom Najlepší z možných svetov - Hodnota za peniaze v slovenskej verejnej politike pripravovali ekonómovia Martin Filko, Štefan Kišš a Ľudovít Ódor. Šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko, ktorý je po prevrátení člna na Dunaji už týždeň nezvestný, mal podľa medializovaných informácií zabezpečiť zavádzanie tejto iniciatívy do praxe na vládnej úrovni. "Je dôležité vyvinúť úsilie, aby významná reforma, ktorú pripravoval, pokračovala ďalej a občania SR mohli od verejných inštitúcií dostávať čoraz vyššiu hodnotu za peniaze,“ píše sa vo výzve.

Zásadné posilnenie analytiky

Spolu 24 ekonómov z bankového sektora, mimovládnych organizácií, ako aj verejných inštitúcií, ktorí sa pod výzvu podpísali, považujú za dôležité, aby sa vláda zaviazala k realizácii iniciatívy v programovom vyhlásení. Kľúčové je tiež, aby závery z analytických hodnotení boli verejné. "Verejná diskusia o tom, či bol zvolený prístup s najväčším úžitkom pre občanov, je totiž rozhodujúca pre prijímanie správnych rozhodnutí,“ uvádza Klub ekonomických analytikov.

Výzvu ekonómovia adresovali prezidentovi SR, predsedovi a podpredsedom vlády SR, ministrovi financií, predsedovi a podpredsedom Národnej rady SR ako aj predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu SR. Výzva je otvorená a na internetovej stránke Klubu ekonomických analytikov sa k nej môžu pridávať ďalší signatári.

Iniciatíva Najlepší z možných svetov navrhuje zásadne posilniť analytické kapacity štátu s cieľom podporiť rozhodovanie politikov aj verejnosti pri používaní verejných zdrojov. Súčasne navrhuje systematicky monitorovať a hodnotiť efektívnosť verejných výdavkov, investícií, politík aj regulácií. Hodnotenie by malo prebiehať pred samotným rozhodnutím vrátane posúdenia rôznych alternatív, ako aj následne s cieľom vyhodnotiť realizáciu ako aj dopady rozhodnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok