Politici, šľachtici, režiséri aj športovci. Škandál s panamským zoznamom narastá

ČTK TASR
4.4.2016 11:13

Medzi stovkami osôb a firiem, ktorým právna firma Mossack Fonseca údajne pomáhala v uplynulých rokoch obchádzať daňové zákony, je napríklad aj španielsky režisér Pedro Almodóvar, futbalista Lionel Messi, teta španielskeho kráľa či argentínsky prezident Mauricio Macri.

Záleží na legislatíve

Informoval o tom španielsky denník El Mundo. Podľa serveru BBC medzi klientmi firmy bola alebo je tiež asi sedemdesiatka bývalých i súčasných štátnikov. Jedenásť miliónov dokumentov v Paname sídliacej poradenskej firmy Mossack Fonseca zverejnilo v nedeľu niekoľko popredných svetových médií. Údajne z nich vyplýva, ako firma pomáhala klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Spoločnosť Mossack Fonseca sa ale obhajuje, že za 40 rokov nikdy nebola obvinená z kriminálnej činnosti. Zakladanie offshoreových spoločností, či pôsobenie politikov v ich vedeniach samo o sebe nie je ilegálne. Záleží na legislatíve danej krajiny. Politici napríklad mohli porušiť zákon, keď nepravdivo informovali o svojom majetku. Zakladanie offshoreových firiem v takzvaných daňových rajoch sa využíva na zníženie daňového zaťaženia, čo niekde môže byť tiež nezákonné.

Futbalista Messi aj argentínsky prezident

Medzi klientov firmy podľa Panama Papers, ako sa uniknutým dokumentom v médiách začalo hovoriť, bol podľa denníka El Mundo napríklad nový argentínsky prezident Mauricio Macri, ktorý bol od roku 1998 niekoľko rokov šéfom bahamskej firmy Fleg Trading Ltd., čo vtedy oficiálne nepriznal.

Pred parlamentom by mal podľa denníka El Mundo vysvetľovať skrývanie príjmov cez daňové raje tiež islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, ktorý bol údajne spoluvlastníkom firmy Wintris Inc. To ale neuviedol vo vyhlásení o majetku, keď bol pred niekoľkými rokmi zvolený za poslanca.

Medzi klientov firmy Mossack Fonseca figuruje aj futbalista Lionel Messi, hviezda FC Barcelona, ​​ktorý už čelí obvineniu za nepriznané štyri milióny eur z rokov 2007 až 2009. Podľa denníka El Mundo z dokumentov Panama Papers tiež vyplýva, že daniam sa cez firmu na Britských Panenských ostrovoch vyhýbali aj španielsky režisér Pedro Almodóvar so svojím bratom Agustín.

Chávez i Mubarak

Tiež sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar dlhé roky tajila, že stojí na čele offshoreovej firmy v Paname. Podľa denníka El Mundo Panama Papers tiež odhalili, že slávny holywoodsky herec Jackie Chan je akcionárom šiestich spoločností so sídlom na Panenských ostrovoch, považovaných za jeden z daňových rajov.

Medzi klientov firmy Mossack Fonseca sú či boli tiež bývalý a už zosnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, súčasný predseda brazílskeho senátu Eduardo Cunha, azerbajdžanský exprezident Ilham Alijev, marocký kráľ Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peña Nieto, exprezident Argentíny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová, či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Najbojatší Čech

V dokumentoch sa objavujú tiež mená českých podnikateľov. Informuje o tom český spravodajský server Novinky.cz.
Webová stránka Investigace.cz uvádza, že v uniknutých zoznamoch figurujú okrem iných najbohatší Čech Petr Kellner či spolumajiteľ skupiny Energetický a průmyslový holding, futbalovej Sparty a niekoľkých médií Daniel Křetínský. Ten už podľa servera obchádzanie zákona poprel. Na citovanom zozname je 283 ľudí, ktorých aktivity smerujú do Českej republiky.

Kellner má podľa tohto webu s manželkou niekoľko spoločností na britských Panenských ostrovoch a v tento oblasti je registrovaná tiež Křetínského firma. "Daniel Křetínský nevyužíva a nikdy nevyužíval akékoľvek panamské ani iné anonymné štruktúry k zakrývaniu skutočného vlastníctva spoločností," ohradil sa v stanovisku pre médiá riaditeľ marketingu a komunikácie českej skupiny EPH Daniel Častvaj.

V dokumentoch sa podľa servera objavuje aj meno Radovana Krejčířa, ktorý bol v Juhoafrickej republike odsúdený na 35 rokov za vraždu a ďalšie prečiny. Dokumenty ho uvádzajú pre podozrivé transakcie medzi svojimi firmami.

V dokumentoch figuruje ďalej mnoho podnikateľov zaoberajúcich sa solárnymi elektrárňami. S väzbou na Českú republiku bol zverejnených viac než 250.00 dokumentov. Na zozname je podľa webu 283 ľudí, ktorých aktivity smerujú do ČR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok