Začala platiť kľúčová dohoda Únie s Ankarou, Turkom vrátili prvých migrantov

TA3 ČTK TASR
4.4.2016 10:11

Z Grécka do Turecka vyplávali prvé lode s migrantmi. Ide o súčasť kľúčovej dohody medzi EÚ a Ankarou s cieľom obmedziť migráciu do Európy. Do Nemecka v rámci tej istej dohody prileteli prví Sýrčania.

Nelegálnych vracajú späť

Z gréckeho ostrova Lesbos vyplávali prvé dve lode so 131 migrantmi vypravené v rámci európsko-tureckej dohody. 

Všetkých ľudí, ktorí od 20. marca nelegálne prišli do Grécka, by mali od pondelka vracať do Turecka. Od uvedeného termínu dorazilo na grécke ostrovy okolo 5000 migrantov.      

Deportácia sa netýka len ľudí, ktorí môžu dokázať, že sú v Turecku prenasledovaní. Za každého z Grécka vyhosteného Sýrčana by mal byť prijatý do EÚ legálne jeden sýrskych utečenec z Turecka. Toto opatrenie sa týka zatiaľ 72.000 sýrskych utečencov, ktorí hľadali v Turecku útočisko pred vojnou vo svojej krajine.

Do Nemecka prichádzajú legálne

Na letisku v nemeckom Hannoveri naopak pristála prvá skupina 24 sýrskych utečencov z Turecka, ktorých krajina prijala na základe dohody s Ankarou.

Dohoda Únie s Tureckom okrem iného hovorí aj to, že za každého sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov na tureckú pôdu Únia prevezme jedného Sýrčana s legálnym právom na azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok