Sagan vyhral 100. ročník klasiky Okolo Flámska

TASR SITA TA3
3.4.2016 16:50

Slovenský cyklista Peter Sagan dotiahol svoj šiesty pokus na pretekoch Okolo Flámska do famózneho víťazstva. Úradujúci majster sveta absolvoval záverečných 13 km nedeľňajších prestížnych pretekov, najväčšej belgickej klasiky, z Brúgg do Oudenaarde (255 km) sám na špici a svoju sólojazdu dotiahol do úspešného konca.

Druhé víťazstvo v tomto roku

Jeho čas v cieli v Oudenaarde bol 6:10:42 h. Druhý skončil s odstupom 22 sekúnd švajčiarsky favorit Fabian Cancellara a tretí bol Belgičan Sep Vanmarcke. Špurt o štvrté miesto vyhral minuloročný víťaz Nór Alexander Kristoff.

Dvadsaťšesťročný líder tímu Tinkoff Sagan sa po prvý raz v kariére teší z víťazstva na veľkej cyklistickej klasike, tzv. monumente a po triumfe na Gent-Wevelgem spred 7 dní pridal druhé víťazstvo v tomto roku. Sagan rozhodujúcim spôsobom zaútočil na poslednom kopci - legendárnom Paterbergu 13 km pred cieľom, keď ušiel partnerovi v úniku Belgičanovi Seppovi Vanmarckovi (Lotto-NL Jumbo).

Záverečné kilometre po rovine do Oudenaarde si Sagan udržiaval približne 15-20-sekundový náskok pred hlavným rivalom Cancellarom (Trek Segafredo) a Vanmarckem a v záverečnom kilometri si už situáciu iba kontroloval.

Peter Sagan takes the win at Ronde van Vlaanderen after an amazing attacking ride. After making the decisive move on the Paterberg, the UCI World Champion has done it again!

Posted by Tinkoff on Sunday, 3 April 2016

Traja Slováci v tíme Tinkoff

Stý ročník pretekov Okolo Flámska nedokončili viaceré zvučné mená, ktoré patrili medzi favoritov na celkový triumf. Po páde 143 km pred cieľom odstúpil víťaz pretekov Miláno - San Remo Francúz Arnaud Démare (FDJ), o niečo neskôr aj belgický favorit Greg van Avermaet (BMC Racing), ktorý si dokonca zlomil kľúčnu kosť.

Tím Tinkoff s lídrom Petrom Saganom postihla galiba ešte pred štartom pretekov, keď sa počas tréningu nepríjemne zranil Poliak Maciej Bodnar a s dvojnásobnou zlomeninou čeľuste nielenže nemohol nastúpiť na veľkú flámsku klasiku, ale musel na operáciu.

V pelotóne ho nahradil Michael Kolář. Znamená to, že v osemčlennom tíme Tinkoff boli až traja slovenskí cyklisti - okrem Kolářa aj obaja bratia Saganovci.

"Boli to supernáročné preteky od začiatku až do konca. Po sto kilometroch som mal menšie problémy. Bolo tam veľa pádov a musel som meniť obe kolesá. Aj vďaka môjmu tímu som sa však dostal na dobré pozície. Dnešný triumf by som chcel venovať dvom cyklistom Antoineovi Demoitiemu a Daanovi Myngheerovi, ktorí minulý týždeň zomreli. Chcem si toto víťazstvo patrične vychutnať a potom už začnem myslieť na ďalšiu klasiku Paríž-Roubaix," povedal v prvom rozhovore pre stanicu Eurosport Sagan.

Výsledky pretekov Okolo Flámska:
1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 6:10:42 h, 2. Fabian Cancellara (Švajč./Trek-Segafredo) +25 s, 3. Sep Vanmarcke (Bel./Lotto Soudal) + 27, 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaľuša), 5. Luke Rowe (V. Brit./Team Sky), 6.Dylan van Baarle (Hol./Cannondale Pro Cycling), 7. Imanol Erviti Ollo (Šp./Movistar), 8. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-quickStep), 9. Dimitri Claeys (Bel./Wanty-Groupe Gobert), 10. Niki Terpstra (Hol./Etixx-QuickStep) všetci +45...45. Juraj SAGAN (SR/Tinkoff) +7:19. Michal KOLÁŘ (SR/Tinkoff)) preteky nedokončil

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok