V Bruseli bolo rušno, polícia zadržala desiatky osôb i zbrane

TA3 TASR
2.4.2016 21:08

Belgická polícia na rôznych miestach Bruselu zadržala 34 osôb, ktoré porušili úradný zákaz verejných zhromaždení, informovala televízia RTBF.

Medzi zadržanými sú aj piati príslušníci krajne pravicového hnutia. Na dve osoby vydal sudca príkaz na vzatie do väzby - v jednom prípade sa tak stalo kvôli zrazeniu chodkyne autom. Polícia popoludní uzavrela námestie Place de la Bourse, kde sa mala konať úradmi nepovolená demonštrácia proti islamofóbii. Podľa agentúry BELGA tam policajti zadržali asi 30 ľudí, pričom medzi nimi bol údajne aj prezident belgickej Ligy za ľudské práva.

Situácia bola napätá aj v bruselskej štvrti Molenbeek, kde sa dnes malo konať zhromaždenie proti moslimskému extrémizmu, ktoré zvolalo vo Francúzsku sídliace ultrapravicové hnutie Génération Identitaire. Zišlo sa tam asi 400 ľudí, z nich asi sto sa vydalo na pochod smerom k Place de la Bourse. Polícia ich však zastavila a predvolala na výsluch. Televízia RTBF informovala, že v Molenbeeku bola dnes výrazne posilnená policajná prítomnosť. Nad štvrťou hliadkoval policajný vrtuľník a pristavené bolo aj vodné delo.

Štvrť Molenbeek púta pozornosť médií od série útokov z vlaňajšieho novembra v Paríži, kde džihádistické komandá zavinili smrť 130 ľudí. Časť páchateľov týchto útokov totiž pochádzala alebo vyrastala práve v Molenbeeku, kde zrejme vznikli aj plány na samovražedné atentáty, ktoré sa odohrali v Bruseli 22. marca a vyžiadali si 32 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok