Pri bojoch v Náhornom Karabachu zomierali aj civilisti. Svet vyzýva k zastaveniu paľby

TA3 TASR
2.4.2016 22:02

Arménsky prezident Serž Sarkisjan oznámil, že počas bojov v Náhornom Karabachu prišlo o život 18 arménskych vojakov a ďalších 35 ich bolo zranených, informovala agentúra RIA Novosti.

Arménsko-azerbajdžanský spor

Na zasadnutí Rady národnej bezpečnosti prezident označil zrážky za najzávažnejšie od obnovenia prímeria v roku 1994, pričom zodpovednosť za tento stav zvalil na Azerbajdžan. "Vďaka včasnej reakcii arménskych síl bolo možné nielen získať kontrolu nad situáciou, ale aj spôsobiť protivníkovi citeľné straty," vyhlásil Sarkisjan.

Hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany pred tým informoval, že v obnovených bojoch v oblasti Náhorného Karabachu padlo 12 azerbajdžanských vojakov. Podľa jeho oznámenia situácia v oblasti konfliktu sa mierne upokojila, ale stále je napätá. Podľa azerbajdžanských zdrojov v bojoch prišli o život aj civilisti, ich počet však zatiaľ nie je známy.

Navzájom sa obviňujú

Obe krajiny informovali o vyostrení situácie v oblasti Náhorného Karabachu: kým azerbajdžanské ministerstvo obrany tvrdí, že arménska armáda ostreľovala jeho pozície v spornej oblasti, arménsky rezort obrany informoval o útočných akciách azerbajdžanskej strany.

Tá vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila, že azerbajdžanskí vojaci sa prelomili frontovú líniu arménskej armády a zmocnili celého radu strategických výšin a obcí v Náhornom Karabachu a začali sa tam opevňovať.

Hlboké znepokojenie z vojenskej eskalácie v oblasti Náhorného Karabachu vyjadrili najvyšší predstavitelia viacerých medzinárodných organizácií, západných štátov i Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok