Pašeráci lákajú utečencov aj cez Facebook, ponúkajú im novú trasu

ČTK
1.4.2016 17:08

Pašeráci ponúkajú migrantom cestu z Turecka cez Taliansko miesto trasy cez Grécko, kde im hrozí deportácia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britský denník The Guardian. Pašeráci k tomu využívajú aj sociálnu sieť Facebook.

Pašeráci lákajú utečencov aj cez Facebook, ponúkajú im novú trasu
SITA/AP

Inzerát neskôr zmizol

Talianske úrady varovali, že pre dohodu EÚ s Tureckom o vrátení migrantov sa môže zvýšiť prílev sýrskych utečencov do Talianska. "Plavba sa koná v sobotu z Mersin do Talianska na obchodnej 110 metrov dlhej lodi, vybavenej jedlom, vodou, záchrannými vestami a liekmi," citoval denník Guardian inzerát, ktorý sa objavil na Facebooku, ale neskôr zmizol.

Inzerát ponúkal cestu z tureckého Mersin do Talianska za 4000 dolárov na osobu, čo je asi štyrikrát viac, než stála cesta do Grécka. Podľa zástupcu firmy Facebook sa už vyšetruje pôvodca inzerátu. Pašeráci doteraz prepravovali utečencov z Turecka do Európy najmä cez grécke ostrovy v Egejskom mori. Očakáva sa ale, že od pondelka Grécko začne odsúvať utečencov späť do Turecka na základe dohody EÚ s Tureckom.

Najviac migrantov pochádzalo z Nigérie

Nová dohoda hovorí o tom, že utečenci, ktorí priplávajú z Turecka a v Grécka nedostanú azyl, budú vrátení do Turecka. Za každého Sýrčana medzi nimi má EÚ prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl. Za prvé tri mesiace tohto roka priplávalo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov do Talianska cez Stredozemné more takmer 19.000 migrantov, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015.

Avšak väčšina migrantov používajúcich stredomorskou cestu do Talianska zatiaľ naďalej pochádza zo subsaharskej Afriky a na tejto trase doteraz nebol zaznamenaný zvýšený počet Sýrčanov, Afgancov či Iračanov. Najviac migrantov (17 percent), ktorí tento rok priplávali do Talianska, pochádzalo z Nigérie, asi 15 percent bolo z Gambie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok