Španielsky parlament schválil reformu finančného sektora

TASR
16.2.2012 19:43

Španielsky parlament dnes veľkou väčšinou schválil reformu finančného sektora, ktorej cieľom je ozdravenie bánk a obnovenie dôvery investorov v španielske finančné inštitúcie.

Španielsky parlament schválil reformu finančného sektora
SITA

Za hlasovalo 303 poslancov, proti bolo 28 a šesť sa zdržalo hlasovania.
Na základe reformy budú musieť banky zvýšiť rezervy na krytie strát spojených s prepadom realitného sektora. Minister hospodárstva Luis de Guindos stanovil objem rezerv na 52 miliárd eur oproti pôvodným odhadom na úrovni 50 miliárd eur. Okrem toho reforma počíta so stanovením limitu pre platy šéfov bánk.
So schválením reformy sa počítalo, keďže vládnuca Ľudová strana premiéra Mariana Rajoya má v parlamente väčšinu. No za nakoniec hlasovala aj najväčšia opozičná socialistická strana i niektoré menšie strany z opozície.

Cieľom reformy, ktorú vláda schválila začiatkom februára, je vyriešenie problémov bánk spojených s predchádzajúcim rozmachom a následným prepadom sektora nehnuteľností. Práve krach realitného trhu prispel k najväčšej hospodárskej kríze v Španielsku za posledné desaťročia a k rastu nezamestnanosti na takmer 23 %.

Banky budú musieť zvýšiť rezervy do konca roka, no tie, ktoré do konca mája oznámia plán fúzie, dostanú rok navyše. Banky, ktoré sa rozhodnú pre fúziu, budú mať zároveň prístup k úverom z fondu na reštrukturalizáciu bánk FROB.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok