Porošenko prerušenie stykov s Ruskom nepodporí, je za účinný nátlak

ČTK
1.4.2016 00:09

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa vyslovil proti prerušeniu diplomatických vzťahov s Ruskom, ako to v stredu odporučil zahraničný výbor ukrajinského parlamentu.

Porošenko prerušenie stykov s Ruskom nepodporí, je za účinný nátlak
SITA/AP

"Rada nepodporí tento návrh. Ani to neposudzujeme. Je to iniciatíva pár poslancov," povedal Porošenko počas stretnutia s ukrajinskou komunitou vo Washingtone, kde sa zúčastňuje summitu o jadrovej bezpečnosti. Kyjev sa podľa hlavy štátu potrebuje skôr sústrediť na vyvíjanie účinného nátlaku na Rusko, aby splnilo svoje záväzky z mierových dohôd z Minsku, najmä ohľadom stiahnutia ruských vojakov a zbraní z Donbasu na východe Ukrajiny.

Moskva stále popiera, že by na východ Ukrajiny vyslala svoje vojská, pripúšťa len, že po boku separatistov tam môžu bojovať ruskí dobrovoľníci.

Návrh uznesenia o prerušení diplomatických vzťahov s Ruskom predložili v polovici marca dvaja poslanci Radikálnej strany, jeden poslanec Bloku Petra Porošenka, poslanec strany Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej a jeden nezávislý zákonodarca. Nie je zatiaľ jasné, kedy by sa návrh mohol dostať na program snemovne.

Vzťahy medzi oboma štátmi sa prudko zhoršili po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča vo februári 2014. Nasledovala ruská anexia Krymu a vypuknutie konfliktu s proruskými separatistami v Donbase, ktorý si od predminulého apríla vyžiadal viac ako 9000 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok