Pôdu okolo Fukušimy zmrazia, získajú čas na opravu prasklín

ČTK
31.3.2016 17:05

Japonsko začalo zmrazovať pôdu okolo jadrovej elektrárne Fukušima. Podzemné ľadový val má zabrániť kontaktu rádioaktívnej vody s podzemnými vodami a jej úniku do Tichého oceánu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne, firmu TEPCO.

Pôdu okolo Fukušimy zmrazia, získajú čas na opravu prasklín
SITA/AP

Nevídané zariadenie

Systém, ktorý tvoria rúrky pripravené k naplneniu chladiacou zmesou s teplotou až mínus 40 stupňov Celzia, dokončili minulý mesiac. Regulačné úrady schválili jeho aktiváciu a následne na to spustili prvú časť systému.

Nepriepustná podzemná zábrana z vertikálne inštalovaných trubiek, ktorá má zabezpečiť zmrazenie pôdy okolo poškodených reaktorov do hĺbky 30 metrov, mala byť hotová už vlani v marci, projekt mal ale rok meškanie.

Vybudovanie obdĺžníkovej bariéry s obvodom 1,5 kilometra vyšlo japonskú vládu na 35 miliárd jenov (274 miliónov eur) a vyvolalo množstvo kritických reakcií. Niektorí experti sú k použitej technológii skeptickí a spochybňujú, že sa obrovské finančné náklady oplatia.

Kritici poukazujú predovšetkým na to, že v daných podmienkach sa jedná o nevyskúšané opatrenie. Podobnú metódu už skôr využili k zastaveniu vody pred priesakom do tunelov či metra, ale stavba valu obklopujúceho štyri atómové reaktory s priľahlými zariadeniami je doteraz nevídaná.

ice-wall-diagram-nucleotidings_0a000002-d6cd-bb22.png

Státisíce ton rádioaktívnej vody

Firma TEPCO chce systém spúšťať postupne, aby mohla jeho činnosť podrobne monitorovať a prípadne upravovať. V prvej fáze bola aktivovaná východná časť ľadového valu, ktorá je najbližšie oceánu a ktorá má brániť kontaminovanej vode v prieniku do Pacifiku.

V druhej fáze má byť zmrazovaná západná časť valu pod horskými svahmi, z ktorých k elektrárni steká najviac podzemnej vody. Pri testovaní systému sa podarilo úspešne pôdu okolo trubiek zmraziť a firma TEPCO dúfa, že celý ľadový val by mohol byť vytvorený počas ôsmich mesiacov.

Tri poškodené reaktory elektrárne musia byť neustále ochladzované vodou, aby sa ich roztavené jadrá neprehriali. Voda, ktorá sa k ochladzovaniu používa, sa stáva rádioaktívna, následne je dekontaminovaná a použitá znovu. Časť vody pri ochladzovaní ale preteká prasklinami a ďalšími poškodenými miestami do základov reaktora, kde sa mieša s podzemnou vodou. Tá musí byť odčerpávaná, čím sa objem kontaminovanej vody neustále zvyšuje. Teraz je vo fukušimskom komplexe v asi tisícke nádrží okolo 800.000 ton rádioaktívnej vody.

Vďaka valu by podzemná voda mala prestať k elektrárni prenikať. Do siedmich rokov, na ktoré je odhadovaná životnosť valu, chce firma TEPCO využiť na oprave prasklín v reaktoroch a ďalších objektoch elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok