Vojak zastrelil bezbranného Palestínčana, získal si podporu väčšiny Izraelčanov

ČTK
30.3.2016 19:53

Väčšina Izraelčanov podporuje vojaka, ktorého vyšetrujú pre incident, pri ktorom zastrelil bezbranného a na zemi ležiaceho Palestínčana. Vojak zasahoval pri útoku, pri ktorom Palestínčan ešte s ďalším mužom zaútočil na členov izraelskej armády nožom.

Vojak zastrelil bezbranného Palestínčana, získal si podporu väčšiny Izraelčanov
SITA/AP

Incident Izraelčanov rozdelil

Vojaci po oboch začali strieľať, jedného zabili hneď, druhý zostal ležať na zemi, ale ešte sa hýbal a nikoho nemohol ohroziť. Vyšetrovaný vojak, ktorého meno nebolo zverejnené, na muža vystrelil znovu a zasiahol ho do hlavy. Incident ktosi zaznamenal na video, následne ho zverejnili na youtube členovia Izraelského informačného centra pre ľudské práva na okupovaných územiach.

Upozornenie: Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Udalosť rozdelila izraelskú spoločnosť aj vládu na zástancov a odporcov tohto činu. Izraelčania čelia od minulej jesene útokom, pri ktorých Palestínčania používajú hlavne nože. O život prišlo vyše 200 ľudí, väčšina z nich sú Palestínčania, ktorí zomreli pri obranných zásahoch polície a armády.

Palestínske vedenie sa obrátilo na OSN so žiadosťou, aby nechala vyšetriť zabíjanie, ktoré podľa neho Izraelčania prevádzkujú.

Nevzniesli žiadne obvinenie

Zabitie zraneného Palestínčana odsúdil expert OSN na ľudské práva Christof Heyns. "Na zverejnených záberoch sú vidieť známky jasného prípadu mimosúdnej popravy," uviedol Heyns, ktorý je zvláštnym spravodajcom OSN pre túto problematiku. "Nech prípad posudzujete podľa akéhokoľvek právneho poriadku, zastrelenie niekoho, kto už nepredstavuje hrozbu, je vražda," dodal.

Izraelského vojaka po čine zadržali, zatiaľ ale proti nemu nebolo vznesené žiadne obvinenie. Vo štvrtok bude vykonaná pitva zabitého Palestínčana za prítomnosti palestínskeho lekára. Jej výsledky môžu byť kľúčové pre vznesenie obvinenia proti príslušníkovi izraelskej armády.

Na stranu vyšetrovaného vojaka sa pripojilo na facebooku 13.000 ľudí a vyše 56.000 Izraelčanov podpísalo na jeho podporu petíciu. Podľa prieskumu, ktorý si nechala urobiť izraelská televízia Channel 2, je 57 percent opýtaných proti vojakovmu zatknutiu. Až 42 percent ľudí jeho čin považuje za zodpovedný a len päť percent ho hodnotí ako vraždu.

Na vojakovu stranu sa postavila aj krajná pravica. Jeho čin schvaľuje člen vlády Naftali Bennett a tiež bývalý minister zahraničia Avigdor Lieberman.

Kritika ministra obrany

Naopak minister obrany Moše Jaalon a vedenie armády vojaka kritizovali. "Z predbežného vyšetrovania vyplýva, že išlo o čin vojaka, ktorý urobil niečo zlé, nie o čin hrdinu. Otvorene hovoríme, ako sa na to pozerajú náčelník generálneho štábu, minister obrany aj premiér. Všetky verbálne útoky na nich sú neoprávnené. Prajete si snáď mať beštiálnu armádu bez morálnej chrbtice? " povedal v parlamente Jaalon.

Bennett ho ale obvinil z očierňovania vojaka a priznal, že rodine tohto vojaka niekoľkokrát telefonoval, aby vyjadril svoju podporu. "Zrazu nesmieme hovoriť ku skvelej rodine o úžasnom vojakovi? Stratili sme azda smer? Posielame svoje deti, aby nás chránili. Stalo sa to na bojisku, nie v sterilnom štúdiu," povedal Bennett. Tvrdil tiež, že je dôležité, aby vojaci, ktorí bránia Izrael, videli, že politici stoja za nimi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok