Ukrajinci chystajú pre Mikloša zvláštny zákon, umožní mu vstup do vlády

ČTK
30.3.2016 17:18

Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman, o ktorom sa hovorí ako o budúcom premiérovi, predložil snemovni návrh zákona, ktorý umožní Ivanovi Miklošovi stať sa v novom kabinete ukrajinským ministrom financií aj bez zrieknutia sa slovenského občianstva. Oznámil to na svojom webe denník Ukrajinská pravda.

Ukrajinci chystajú pre Mikloša zvláštny zákon, umožní mu vstup do vlády
SITA/Diana Černáková

Predloha má dovoliť cudzincovi rok viesť ministerstvo financií bez toho, aby v tejto dobe mal ukrajinské občianstvo. "Do 1. mája 2017 môže byť do funkcie ministra financií Ukrajiny menovaný cudzinec, ktorý býval členom vlád cudzích štátov a ktorý ovláda štátny jazyk alebo mu rozumejú v objeme dostatočnom pre plnenie služobných povinností. Zvláštna previerka takého kandidáta sa nevykonáva," hovorí sa v návrhu zákona. "Ak dotknutý minister počas roka od svojho vymenovania získa ukrajinské občianstvo, bude môcť pokračovať v práci v tejto funkcii," dodal denník.

Tridsaťosemročný Hrojsman chce do budúcej vlády povolať bývalého slovenského ministra Ivana Mikloša. Ten predbežne súhlasil, že bude v novej ukrajinskej vláde ako minister financií pôsobiť. Podmienil to však tým, že si ponechá slovenské občianstvo.

Mikloš už na Ukrajine pracoval ako poradca ministerky financií Natalie Jareskovej a ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa, ktorého demisia na protest proti pomalosti reforiem odštartovala vládnu krízu. Jaresková mala americké občianstvo a Abromavičius litovské, keď im prezident Petro Porošenko pre vstup do vlády udelil ukrajinské občianstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok