Turci zadržali 20 prevádzačov migrantov, účtovali si tisíce eur za osobu

ČTK
29.3.2016 18:48

Turecké bezpečnostné sily pri rozsiahlej operácii v piatich mestách zadržali 20 osôb podozrivých z prevádzania utečencov z Turecka do Grécka. Väčšinou sa jedná o Turkovi, Sýrčanov a Iračanov, uviedla turecká štátna agentúra Anadolu.

Turci zadržali 20 prevádzačov migrantov, účtovali si tisíce eur za osobu
SITA/AP

Prevádzači si za presun ľudí do Grécka účtujú až niekoľko tisíc eur za osobu. K monitorovaniu aktivít pašerákov zapojených do nezákonnej prepravy utečencov z Blízkeho východu, Ázie a Afriky cez Egejské more na grécke ostrovy sa Turecko okrem iného zaviazalo v dohode s Európskou úniou, ktorá má pomôcť zastaviť príval utečencov do bohatších západných krajín.

Synchronizované akcie sa po prípravách trvajúcich tri mesiace sústredili najmä na mesto Izmir, ktoré je podľa Anadolu tradičným východiskovým bodom pre cestu migrantov smerom k gréckym brehom. Pri operácii v Izmire boli podľa informácií tureckej polície prehľadané objekty na 16 adresách.

Ďalšie razie uskutočnili bezpečnostné sily v Istanbule, ktorý je tiež centrom pašeráckych skupín, v stredotureckom meste Aksaray, v Şanlıurfa, ležiacom na juhu Turecka asi 50 kilometrov severne od sýrskych hraníc, a tiež v meste Samsun na čiernomorskom pobreží. Vyšetrovatelia sa dostali k zoznamom migrantov, počítačkám bankoviek a bližšie neupresnenému množstvu peňazí v hotovosti. Operácie podľa tureckých médií ďalej pokračujú, čo môže vyústiť do ďalšieho zatýkanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok