Jemen je na pokraji hladomoru, podvýživou trpia státisíce detí

29.3.2016 13:39

Státisíce detí v Jemene sú pre podvýživu ohrozené na živote a milióny ďalších nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a pitnej vode. Uviedol to Detský fond OSN UNICEF vo svojej správe o dôsledkoch rok trvajúcej vojny na jemenskom území.

Jemen je na pokraji hladomoru, podvýživou trpia státisíce detí
SITA/AP

Chlapcov verbujú za vojakov

"V priemere je denne zabitých či zranených šesť detí," píše ďalej v dokumente Detský fond OSN, ktorý registruje 934 usmrtených a 1356 zranených detí vo vojne. Tieto údaje ale organizácia považuje za obyčajnú "špičku ľadovca".

UNICEF tiež upozorňuje na to, že deti sú stále viac verbované ako vojaci. Detský fond má zdokumentovaných 848 prípadov, kedy sa chlapci - niektorí vo veku iba desiatich rokov - stali detskými vojakmi.

Odhadom 320.000 detí je v Jemene ohrozených ťažkou podvýživou. "UNICEF tiež odhaduje, že takmer 10.000 detí mladších ako päť rokov v Jemene v uplynulom roku podľahlo chorobám, ktorým možno predchádzať," konštatuje sa v správe.

Kríza v Jemene trvá od roku 2014, kedy šíitskí povstalci obsadili metropolu Saná a začali postupovať ďalej na juh. Na stranu vlády sa vlani pridala arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou a vďaka nej sa podarilo niekoľko oblastí oslobodiť. Nepokojnú situáciu v krajine ale naďalej využívajú ďalšie ozbrojené skupiny ako Islamský štát alebo jemenská odnož al-Kájdy. Boje si podľa agentúry Reuters vyžiadali 6200 obetí.

Potravinovú pomoc potrebujú milióny

Minulý týždeň sa strany jemenského konfliktu dohodli na prímerí, ktoré má začať platiť 10. apríla o polnoci. Nové kolo mierových rozhovorov by potom malo začať 18. apríla. Predchádzajúce pokusy o prímerie však väčšinou stroskotali.

"Základné služby a infraštruktúra v Jemene sú na pokraji totálneho zrútenia," varuje vo svojej správe Detský fond OSN a poukazuje pritom na útoky na školy, nemocnice a vodovodné systémy.

Minulý týždeň Svetový program pre výživu uviedol, že takmer polovica z 22 jemenských provincií je na pokraji hladomoru a potravinovú pomoc v krajine potrebuje vyše 13 miliónov ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok