FBI odblokovala mobil strelca zo San Bernardina aj bez pomoci Apple

TA3 ČTK
29.3.2016 06:56

Americkí vyšetrovatelia sa dokázali dostať k obsahu telefónu iPhone používaným jedným z páchateľov decembrového útoku v kalifornskom San Bernardine aj bez pomoci spoločnosti Apple, ktorá tento telefón vyrába.

Žalobu na spoločnosť stiahli

Ministerstvo spravodlivosti vzápätí odvolalo svoju žalobu na spoločnosť, ktorou sa domáhalo, aby Apple pomohol s odblokovaním telefónu. Vyplýva to z dokumentov, ktoré ministerstvo poslalo na súd. Spor bol ostro sledovaný, pretože mohol mať širšie dôsledky pre ochranu osobných údajov.

Ministerstvo požadovalo od Apple, aby Federálnemu úradu pre vyšetrovanie poskytol program, ktorý umožní odblokovať telefón iPhone 5C, ktorý vlastnil Syed Farook. Ten spolu s manželkou v San Bernardine postrieľal 14 ľudí a ďalších 22 zranil. Následne v prestrelke s políciou zahynuli.

FBI skúma možnú komunikáciu Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikovej s ​​teroristickou organizáciou Islamský štát. Inkriminovaný telefón by vraj mohol obsahovať dôkazy. Vláda "sa úspešne dostala k údajom vo Farookovom iPhone, a tak už nie je pomoc Apple potrebná", hovorí sa v dokumentoch zaslaných na súd.

Nebezpečný precedens

Spoločnosť Apple sa k novému vývoju v prípadu zatiaľ nevyjadrila. Predtým varovala pred vytváraním "zadných vrátok" k obsahu mobilov, zneužiteľných zločincami a vládami.

Ministerstvo predtým požiadalo o odročenie súdneho pojednávania, pretože sa úrady chystali vyskúšať novú metódu, od ktorej si sľubovali prienik k obsahu telefónu aj bez pomoci výrobcu. Ministerstvo si však ponechalo priestor pre prípadnú súdnu bitku s výrobcom. Úrady v tomto spore podporovali pozostalí po obetiach útoku v San Bernardine.

Apple požiadavky úradov odmietal, pretože by mohli vytvoriť nebezpečný precedens, ospravedlňujúci v budúcnosti ďalšie požiadavky úradov na prístup k osobným údajom ďalších občanov z najrôznejších dôvodov. V tomto spore sa za Apple postavili bezpečnostní experti, ochrancovia práva na súkromie a ďalšie popredné technologické firmy ako Google, Facebook či Microsoft.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok