Dexia môže byť prvou obeťou dlhovej krízy v Európe

TA3, TASR
4.10.2011 13:19

Európski politici majú na stole okrem Grécka a eurovalu ďalší problém. Do vážnej situácie sa dostala jedna z najväčších európskych bánk, belgicko-francúzska Dexia. Dôvodom je to, že vlastní príliš veľa gréckych cenných papierov. Klienti slovenskej Dexie sa o svoje vklady nemusia obávať.

Akcia belgicko-francúzskej finančnej skupiny Dexia sa na parížskej burze prepadla. Hlavnou príčinou sú špekulácie týkajúce sa jej budúcnosti.


Po začatí dnešného obchodovania akcia Dexie oslabila o viac než 32 % na 0,87 eura. Belgická tlačová agentúra Belga totiž v pondelok (3. 10.) večer informovala o doteraz nepotvrdených špekuláciách, že skupina uvažuje o založení takzvanej zlej banky, do ktorej by presunula rizikové cenné papiere. Dexii spôsobujú najväčšie problémy dlhopisy krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou.
Už počas pondelka akcia Dexie klesla o 10 % po tom, čo agentúra Moody's pohrozila, že zníži rating troch hlavných divízií Dexie. V noci nadnes sa stretla správna rada skupiny na krízovom zasadnutí.
Podľa dnešného vydania belgického denníka De Standaard sa Dexia rozdelí, pričom "dobré" aktíva by mali byť predané do konca tohto roka. Dexia dostala počas finančnej krízy v roku 2008 štátnu pomoc vo výške 6 miliárd eur. V súčasnosti sa dostala pod tlak trhov kvôli angažovanosti v Grécku a ďalších krajinách eurozóny, ktoré zápasia s dlhovou krízou.


Podľa Financial Times má skupina vo svojom portfóliu rizikové štátne dlhopisy v celkovej hodnote 20,9 miliardy eur. Agentúra Reuters uvádza, že Dexia na konci júna vlastnila dlhopisy gréckej vlády za 3,8 miliardy eur, pričom hodnota trhovej kapitalizácie skupiny predstavuje len 2,5 miliardy eur.
Dexia financovala veľkú väčšinu svojich dlhodobých úverov prostredníctvom krátkodobých pôžičiek. Tento model sa dostal počas finančnej krízy v roku 2008 pod intenzívny tlak, keď zamrzli medzibankové úvery.
Prvá fáza rozdelenia skupiny sa má skladať z oddelenia nových úverov pre francúzske samosprávy, ktoré vložia do novovytvorenej francúzskej banky, tvrdí De Standaard s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou. Zdravé operácie, ako sú turecká divízia Denizbank, Dexia Asset a kanadská RBC Dexia, ktorú vlastní napoly s Royal Bank of Canada, sa predajú samostatne. Do konca roka by sa tiež mala predať Dexia Bank Belgium. Naopak, operácie ako Dexia Credit Local, talianska Dexia Crediop a španielska Dexia Sabadell sa vložia do "zlej banky", ktorá získa garancie od Belgicka a Francúzska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok