Na Belgicko sa valí vlna kritiky, o plánoch na útoky v Bruseli vedeli už vlani

TA3 TASR
26.3.2016 14:51

Po útokoch v Bruseli a následných protiteroristických raziách sa na úrady valí vlna kritiky. Postupne sa verejnosť dozvedá o chybách pri vyšetrovaní Salaha Abdeslama. Podľa médií mala belgická polícia informácie o tom, kde sa môže hľadaný terorista ukrývať už od decembra.

Viaceré vážne pochybenia

Zatiaľ čo všetky bezpečnostné jednotky sa snažili nájsť stopy po najhľadanejšom mužovi v Európe, informácie o jeho pobyte mala polícia už od 7. decembra. Veliteľ tamojšej polície to pripustil a priznal, že jeho tím spravil chybu.

Ten istý denník poukazuje aj na ďalšie podozrivé skutočnosti. Len dva dni po útokoch v Bruseli našli zavraždeného člena bezpečnostnej služby, ktorý strážil jadrovú elektráreň. Ukradli mu tiež vstupnú kartu, s ktorou sa dá dostať do zariadenia. Po nájdení tela ju deaktivovali. Hľadá sa odpoveď na to, či práve ona bola motívom vraždy.

Belgickí novinári totiž špekulujú, že práve jadrová elektráreň bola jedným z cieľov teroristov, na ktoré chceli zaútočiť. Potvrdzovať to má 10-hodinový záznam z kamery, ktorá sledovala riaditeľa vedeckovýskumného jadrového programu. Polícia našla záznam počas jednej z protiteroristických razií v decembri, tento prípad vraždy ale odmietla komentovať. Vyšetrovanie stále pokračuje.

Belgický minister vnútra pripustil aj ďalšie zanedbanie povinností úradnika v Istanbule. Nezaujímal sa dostatočne o hrozbu, ktorú predstavoval Ibrahim El Bakraoui, ktorého Turecko dvakrát vyhostilo. Tento radikál sa odpálil na bruselskom letisku. Pre viaceré chyby vo vyšetrovaní už ponúkli demisie ministri vnútra a spravodlivosti. Belgický premiér ich ale odmietol.

Aténska polícia vedela viac

Stále nové informácie prichádzajú aj od ďalších štátov. Plány na vykonanie prípadného útoku na bruselskom letisku vraj našla grécka polícia v dvoch bytoch v Aténach ešte v januári 2015 a informovala o tom aj zodpovedné úrady v Belgicku. Oznámila to grécka spravodajská stanica Skai s odvolaním sa na policajné zdroje.

Medzi rôznymi inými dokumentmi sa vtedy našla aj mapa bruselského letiska. Grécka polícia však zatiaľ túto mediálnu správu oficiálne nekomentovala. Skai uviedla, že plány sa našli v bytoch, ktoré mali prenajaté islamisti. Neskôr vyšlo najavo, že v jednom z týchto bytov sa zdržiaval aj organizátor novembrových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

Pri teroristických útokoch na futbalovom štadióne, v koncertnej sieni, reštauráciách a baroch zahynulo 13. novembra vo francúzskej metropole 130 ľudí. Dvadsaťosemročného Abaaouda s belgickým občianstvom následne zastrelili pri dramatickom protiteroristickom záťahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Súčasťou rozsiahlej Abaaoudovej púte po Európe bolo aj prenajatie si bytu v Aténach. Francúzska polícia poskytla po Abaaoudovej smrti gréckym policajtom vzorku jeho DNA. V rámci vyšetrovania z januára 2015 bol v inom byte zatknutý jeden 33-ročný muž, ktorého grécke úrady neskôr odovzdali Belgicku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok