V Belgicku vraj zadržali muža, ktorý bol s atentátnikom v metre

TA3 ČTK
25.3.2016 15:06

Belgická polícia zatkla muža zachyteného bezpečnostnými kamerami vedľa Khalida El Bakraouiho, samovražedného atentátnika, ktorý aktivoval bombu v bruselskom metre. Tvrdil to denník De Standaard.

Zatkli siedmu osobu

Prokuratúra ale túto informáciu zatiaľ nepotvrdila a iné médiá uvádzajú, že zadržaný bol muž, ktorý bol s dvoma atentátnikmi na letisku. De Standaard napísal, že muž, ktorého meno neuvádza, bol zadržaný po tom, čo ho jeden policajt spoznal podľa záberov zhotovených kamerami v metre. Pod túto informáciu na svojom webe ale denník vyvesil fotografiu muža s klobúkom, ktorý bol zachytený na letisku s dvoma atentátnikmi.

Belgická televízia RTBF medzitým bez podrobností oznámila, že polícia zadržala v súvislosti s utorkovými teroristickými útokmi siedmu osobu. Šesť ľudí už zatkla vo štvrtok večer. Khalid El Bakraoui, ktorý sa vyhodil do povetria v podzemnej dráhe, je brat Brahimom El Bakraouiho, ktorý o hodinu skôr odpálil nálož na bruselskom letisku. Oba útoky si vyžiadali celkom 31 mŕtvych a cez 300 zranených. Podľa zatiaľ posledných údajov belgického ministerstva zdravotníctva v nemocniciach zostáva 121 osôb, z toho 63 v intenzívnej starostlivosti.

Podozrivé sms

Podľa agentúry DPA medzi zabitými a zranenými sú občania štyroch desiatok štátov. Identifikácia usmrtených postupuje pomaly vzhľadom ku spáleninám a zraneniam spôsobeným explóziou aj k rozmanitej štátnej príslušnosti postihnutých. Jednoznačne vraj zatiaľ bolo možné identifikovať len niektoré obete na základe odtlačkov prstov a dlaní.

Šéf americkej diplomacie John Kerry priletel na krátku návštevu do Bruselu, na tlačovej konferencii oznámil, že medzi mŕtvymi sú najmenej dvaja občania USA. O minimálne jednom svojom občanovi zabitom teroristami v Bruseli zatiaľ informovali aj čínske, britské a tiež francúzske úrady, podľa ktorých je 12 Francúzov aj medzi zranenými.

Už predtým oznámilo Holandsko, že o život prišli v Bruseli traja Holanďania. Týždenník Der Spiegel napísal, že nemecká polícia už v stredu večer dolapila muža, ktorý v utorok, v deň útokov v Bruseli, dostal dve podozrivé SMS. Jedna správa obsahovala meno atentátnika z metra Khalida El Bakraouiho a v druhej bolo jediné, francúzske slovo - "fin", teda koniec.

Táto druhá SMS bola odoslaná tri minúty pred výbuchom v stanici Maalbeek bruselskej podzemnej dráhy. Podľa informácií televíznej stanice ARD sa jedná o 28-ročného Maročana, ktorého zastavila policajná hliadka pri rutinnej kontrole dokladov. Policajti zistili, že ide o osobu, ktorá má zákaz vstupu do schengenského priestoru a že je trestne stíhaná v Taliansku a v Nemecku. Nemecké úrady zatiaľ túto správu nepotvrdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok