Legendárny futbalista Johan Cruyff podľahol rakovine

ČTK TA3
24.3.2016 14:05

Jeden z najlepších futbalistov histórie Johan Cruyff v 68 rokoch v Barcelone zomrel. Holandská legenda bojovala od minulého roka s rakovinou pľúc.

Veril, že chorobu porazí

"Johan Cruyff zomrel po ťažkom boji s rakovinou pokojne v Barcelone obklopený svojou rodinou," uviedli na webe predstavitelia Cruyffovej nadácie. Trojnásobnému držiteľovi Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu Európy diagnostikovali lekári rakovinu pľúc vlani v októbri. Cruyff dlhé roky fajčil, prestal v roku 1991 po dvojnásobnom bypasse srdca.

Vo februári v tlačovom vyhlásení uviedol, že po sérii liečení má pocit, ako keby po polčase viedol 2:0. Veril, že zápas s rakovinou skončí jeho víťazstvom.

hviezda_0a000002-d1e3-87d6.jpg

Hviezda 70. rokov

Cruyff bol hviezdou 70. rokov minulého storočia. S Ajaxom Amsterdam vyhral trikrát Pohár majstrov európskych krajín a v drese Holandska si zahral finále majstrovstiev sveta 1974. V rokoch 1973-1978 prežil ako hráč svoje prvé angažmán v Barcelone.

Katalánsky veľkoklub potom ako tréner doviedol v roku 1992 k prvému triumfu v PMEK v klubovej histórii. Barcelonu trénoval Cruyff osem rokov do roku 1996 a svojou futbalovou filozofiou položil základy pre najúspešnejšiu éru klubu, ktorej symbolom bol jeho bývalý zverenec a chránenec Pep Guardiola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok