Smer vybral ministrov. Zdravotníctvo povedie Drucker, riaditeľ Slovenskej pošty

TA3 TASR
21.3.2016 18:07

Predsedníctvo strany odsúhlasilo vstup Smeru do vlády so vznikajúcou koalíciou #SNS, Sieť a Most-Híd. Potvrdil to predseda strany Robert Fico na tlačovej konferencii.

Prekvapenie sa nekonalo

Premiérom novej vlády bude Robert Fico, vicepremiérom pre investície bude doterajší predseda parlamentu Peter Pellegrini. Rezort vnútra naďalej povedie Robert Kaliňák, financie Peter Kažimír, zahraničné veci Miroslav Lajčák, kultúru Marek Maďarič a ministerstvo práce Ján Richter.

Ministrom zdravotníctva bude doterajší šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker a ministrom hospodárstva doterajší šéf rezortu životného prostredia Peter Žiga.

Známi sú aj štátni tajomníci

Predsedníctvo Smeru-SD odobrilo aj štátnych tajomníkov za túto stranu. V rezorte financií to budú Radko Kuruc a dočasne aj Ivan Lesay. Na ministerstve zahraničných vecí to bude Ivan Korčok, v rezorte vnútra Denisa Saková, na ministerstve obrany Marián Saloň, v rezorte hospodárstva Vojtech Ferencz a Rastislav Chovanec.

Na ministerstve práce to bude Branislav Ondruš, pôdohospodárstva Anton Stredák, kultúry Ivan Sečík, školstva Erik Tomáš, životného prostredia Boris Susko, spravodlivosti Monika Jankovská a dopravy Viktor Stromček. Štátny tajomník za Smer-SD na ministerstve zdravotníctva zatiaľ známy nie je.

Na margo predsedov parlamentných výborov Fico informoval, že Smer-SD bude nominovať Richarda Rašiho za šéfa Mandátového a imunitného výboru NR SR, Ľuboša Blahu na predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti, Róberta Madeja za šéfa Ústavnoprávneho výboru NR SR a Ladislava Kamenického na čelo Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Školský výbor bude viesť Ľubomír Petrák a mediálny a kultúrny výbor Dušan Jarjabek.

V utorok sa zrodí koalícia

Fico potvrdil, že na podpredsedu NR SR za Smer-SD bude kandidovať doterajší minister obrany Martin Glváč, ktorý by sa mal tiež stať predsedom poslaneckého klubu Smeru-SD. Rodiaca sa koalícia podpíše už v utorok popoludní koaličnú zmluvu. Stane sa tak v priestoroch Bratislavského hradu.

V utorok večer o 18. hodine zasadne dosluhujúca vláda, aby prijala niekoľko personálnych rozhodnutí pre zjednodušenie postupu v NR SR pri nastupovaní náhradníkov. V stredu 23. marca bude ustanovujúca schôdza NR SR, po ktorej podá súčasná Ficova vláda do rúk prezidenta SR Andreja Kisku demisiu a Fico vzápätí podá návrhy na vymenovanie členov novej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok