Abdeslam spolupracuje s vyšetrovateľmi, odhalili jeho komplica

TA3 ČTK
21.3.2016 16:57

Belgické úrady identifikovali ďalšieho teroristu, ktorý sa podieľal na minuloročných útokoch v Paríži. Ide o Najima Laachraouiho, ktorý sa doteraz v spisoch ukrýval pod falošnou identitou. Informovala o tom belgická prokuratúra.

Abdeslam má cenu zlata

Spolupáchateľ minuloročných teroristických útokov Salah Abdeslam v Belgicku spolupracuje s políciou a nevyužil svoje právo nevypovedať, povedal belgickej verejnoprávnej stanici RTBF jeho právnik Sven Mary. Podľa neho majú Abdeslamove informácie pre vyšetrovateľov "cenu zlata". Belgický minister vnútra Jan Jambon varoval, že zatknutie Abdeslama môže vyvolať odvetný útok inej teroristickej bunky, a preto sú bezpečnostné zložky v pohotovosti.

"Myslím, že Salah Abdeslam má pre vyšetrovánie prvoradú dôležitosť. Dokonca by som povedal, že má cenu zlata. Spolupracuje. Komunikuje. Nevyužívá svoje právo nevypovedať," opísal správanie svojho mandanta Mary. Zároveň ale oznámil, že sa chystá podať trestné oznámenie na parížskeho prokurátora Françoisa Molinsa, ktorý podľa neho porušil pravidlá tým, že verejne prezradil informácie z výsluchov.

Molins na sobotňajšej tlačovej konferencii povedal, že Abdeslam sa pôvodne chcel vyhodiť do vzduchu pri futbalovom štadióne Stade de France, kde boli nájdené telá troch iných samoražedných atentátnikov. Potom si vraj však tento zámer rozmyslel.

Úrady žiadajú o pomoc pri pátraní

Belgické úrady požiadali verejnosť o súčinnosť pri pátraní po ďalšom Abdeslamovom komplicovi, ktorého sa podarilo identifikovať. Prokuratúra informovala o tom, že pozná totožnosť muža, ktorý minulý rok v jeseni s Abdeslamom cestoval do Maďarska s pasom vystaveným na meno Soufiane Kayal. Ide podľa nej o 24-ročného Najima Laachraouiho.

Polícia Abdeslama zatkla v piatok pri akcii v bruselskej štvrti Molenbeek spoločne s ďalšími štyrmi ľuďmi, vrátane troch členov rodiny, ktorá ho ukrývala. Ďalší muž vystupujúci pod menom Munír Ahmad Alaadž alebo Amín Šukrí, ako zistili podľa jeho falošných dokladov, bol obvinený rovnako ako Abdeslam zo spoluviny na mnohonásobnej vražde v rámci teroristického činu a zo spoluúčasti na aktivite teroristickej skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok