Abdeslam, podozrivý z parížskych útokov, plánoval udrieť opäť z Bruselu

ČTK
20.3.2016 17:40

Dolapenie Salaha Abdeslama, ktorý je podozrivý z účasti na novembrových teroristických útokoch v Paríži, na výsluchu tvrdil, že mal v pláne zrejme podniknúť nové útoky z Bruselu. Oznámil to belgický minister zahraničia Didier Reynders.

Abdeslam, podozrivý z parížskych útokov, plánoval udrieť opäť z Bruselu
SITA/AP

Útok si rozmyslel

"Bol pripravený znovu začať niečo z Bruselu, a možno je to pravda," citovala ministra agentúra AP. Reynders povedal, že belgické úrady berú Abdeslamove slová vážne, pretože polícia počas vyšetrovania a pátrania našla v miestach, kde sa mohol vyskytovať, "veľa zbraní".

Zadržaný, ktorý je marockého pôvodu a má francúzske občianstvo, si navyše dokázal okolo seba vytvoriť sieť nových spolupracovníkov. O všetkých ostatných prišiel najmä 13. novembra pri útokoch v Paríži, ktoré stáli životy 130 osôb.

Sám Abdeslam sa mal pôvodne vyhodiť do povetria pri futbalovom štadióne Stade de France, kde boli nájdené telá troch iných samovražedných atentátnikov. Potom ale podľa belgických vyšetrovateľov, ktorí ho vypočúvajú od soboty, od tohto zámeru upustil.

Právnik vydanie do Francúzska nechce

Polícia Abdeslama zatkla pri akcii v bruselskej štvrti Molenbeek spoločne s ďalšími štyrmi ľuďmi, vrátane troch členov rodiny, ktorá ho ukrývala. Ďalší muž vystupujúci pod menami Munir Ahmad Alaadž alebo Amín Šukrí, ako sa zistilo na jeho falošných dokladoch, bol obvinený rovnako ako Abdeslam z podielu na mnohonásobnej vražde v rámci teroristického činu a z podielu na aktivite teroristické skupiny.

Ďalší muž bol obvinený z príslušnosti k teroristickej organizácii. Zadržané boli tiež dve ženy, z ktorých jedna bola obvinená z napomáhania zločincom. Obe ale boli prepustené na slobodu. Podľa agentúry AFP začal Abdeslamov advokát justičnú bitku proti francúzskym úradom s cieľom zabrániť vydaniu jeho klienta Francúzsku. Podľa médií nemá ale prakticky žiadnu nádej na to, že tomu zabráni.

Vydávacia procedúra trvá najdlhšie 60 dní odo dňa zatknutia, prípadne 90 dní, ak sa obvinení budú proti rozhodnutiu o vydaní odvolávať. V stredu má ísť Abdeslam pred vyšetrujúceho sudcu, od ktorého sa očakáva, že predĺži väzbu uvalenú na podozrivého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok