Obama zavítal na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch

TA3
20.3.2016 21:46

Barack Obama ako prvý americký prezident po 88 rokoch priletel na historickú návštevu Kuby. Tá by mohla priniesť posilnenie amerických investícií na ostrove ako aj ďalšie uvoľnenie podmienok pre amerických turistov. Vedenie ostrova očakáva, že Obama sa vysloví pre zrušenie dlhoročného obchodného embarga.

Obama zavítal na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch
SITA/AP

Nová kapitola vzťahov

Cesta sa všeobecne považuje za historickú návštevu, ktorá otvára novú kapitolu vzťahov USA s komunistickou vládou blízkeho ostrova po desaťročiach nepriateľstva medzi bývalými súpermi z čias studenej vojny.

Obama pristál na medzinárodnom letisku Josého Martího v Havane na palube prezidentského lietadla Air Force One krátko pred 16.00 h miestneho času (21.00 h SEČ), oznámila agentúra DPA. Prítomnosť lietadla s nápisom "Spojené štáty americké" by bola ešte pred nedávnom na tomto mieste nepredstaviteľná, upozornila agentúra Reuters.

Stretne sa aj s opozíciou

V úvode svojej návštevy má Obama vystúpiť s prejavom o histórii komplikovaných americko-kubánskych vzťahov, v ktorom by sa mal zmieniť aj o citlivej otázke ľudských práv. Okrem rokovaní s Raúlom Castrom a ďalšími kubánskymi činiteľmi sa Obama na Kube stretne aj s kubánskym kardinálom Jaimem Ortegom ale aj predstaviteľmi miestnej opozície.

Mimo hlavného politického programu si prezrie aj pamiatky starej Havany a ako divák sa zúčastní na exhibičnom zápase medzi tímom americkej profesionálnej bejzbalovej ligy Major League Baseball a kubánskym národným tímom. Prezident a prvá dáma Michelle Obamová po ukončení návštevy Kuby, ktorá potrvá do 22. marca, odcestujú ešte do Argentíny.

USA prerušili diplomatické vzťahy s Kubou počas studenej vojny v roku 1961 a uvalili na ňu rozsiahle embargo. V júli 2015 obe krajiny otvorili svoje veľvyslanectvá vo Washingtone, respektíve v Havane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok