K atentátu v Ankare sa hlásia Kurdi, hrozia ďalšími útokmi

TA3 TASR
17.3.2016 11:45

K zodpovednosti za teroristický čin v Ankare sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu. Za útok pritom doteraz vláda vinila zakázanú Stranu kurdských pracujúcich.

Odvetná akcia

Militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu, aktívna v Turecku, sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný bombový útok, pri ktorom v centre hlavného mesta Ankara zahynulo 37 ľudí a zranenia utrpelo 120 osôb. Uvádza sa to vo vyhlásení na webovej stránke skupiny.

Skupina zároveň varovala, že podnikne aj ďalšie útoky proti tým, ktorí sú zodpovední za bezpečnostné operácie na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka. Útok autom naloženým výbušninami bol podľa Sokolov oslobodenia Kurdistanu "odvetnou akciou" za bezpečnostné operácie na juhovýchode Turecka, kde prebiehajú už od vlaňajšieho júla.

O život pri nich prišli stovky civilistov, príslušníkov bezpečnostných síl a militantov, uviedla agentúra Reuters. Terčom útoku boli bezpečnostné sily, ale po tom, ako zasiahla polícia, zahynulo aj mnoho civilistov, napísala skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu vo vyhlásení. Dodala, že pri jej budúcich útokoch možno očakávať ďalšie straty na životoch civilistov.

Militantná skupina

Skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu sa predtým prihlásila tiež k zodpovednosti za bombový útok autom v Ankare, pri ktorom zahynulo 29 ľudí.

Militantná skupina vyhlasuje, že sa odtrhla od Strany kurdských pracujúcich. Odborníci, ktorí sledujú činnosť kurdských militantov, však tvrdia, že obe skupiny si zachovávajú vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok