Lotyšskou metropolou pochodovali bývalí esesáci z druhej svetovej vojny

SITA
17.3.2016 09:57

Okolo 1000 vojnových veteránov, príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde si v stredu pochodom ulicami Rigy pripomenuli napriek protestom medzinárodného spoločenstva padlých spolubojovníkov.

Lotyšskou metropolou pochodovali bývalí esesáci z druhej svetovej vojny
SITA/AP

Rusi pochod kritizovali

Účastníci pochodu sprevádzaní značným počtom mužov zákona položili kvetiny k miestnemu pamätníku slobody, informovala tlačová agentúra DPA.

Proti neoficiálnemu Dňu légií, ktorý je v zahraničí vnímaný ako velebenie národného socializmu, protestovali viacerí členovia hnutia Antifa. Lotyšsko však neumožnilo vstup na územie krajiny viacerým nemeckým antifašistom.

Na protidemonštrácii v Rige sa zúčastnil aj šéf Centra Simona Wiesenthala v Jeruzaleme Efraim Zuroff. Ruská ambasáda v Rige označila pochod za "hanbu pre Európu".

Waffen-SS veterans march in Riga

Latvia’s Waffen-SS veterans march

Posted by RT Play on 16. marec 2016

Vojnoví zločinci?

Neoficiálny Deň légií má pripomínať pamiatku 50.000 až viac ako 100.000 padlých z radov príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde.

Lotyši argumentujú, že ich legionári len bránili svoju vlasť pred sovietskou armádou, ktorej postup v roku 1944 spomalili za cenu obrovských strát.

Podľa historikov sa však príslušníci légie spolupodieľali aj na vojnových zločinoch nacistov vrátane masakier na bieloruskom a ruskom civilnom obyvateľstve. Pochod aj v minulosti sprevádzali protidemonštrácie, ktoré iniciovali príslušníci ruskej menšiny a židovskej komunity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok