Kotleba zrušil predstavenie pre vulgarizmy, na incident reaguje aj Kiska

TASR SITA
16.3.2016 18:28

Krajne expresívne výrazy a vulgarizmy boli dôvodom, prečo predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba zastavil rozohrané divadelné predstavenie v Brezne. Informovala Michaela Piliarová, hovorkyňa BBSK.

Kotleba zrušil predstavenie pre vulgarizmy, na incident reaguje aj Kiska
SITA Facebook/AndrejKiska

Hanobenie národa

Úrad kraja zvažuje podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna si úrad objednal ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja.

"Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou sme chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor. Predstavenie Kováči sme vybrali na základe odporúčania divadelného súboru. V predstavení sa však od počiatku používali krajne expresívne výrazy. Ich frekvencia sa stupňovala a v tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť," konštatovala Piliarová s tým, že v súvislosti s výrokmi, ktoré v hre zazneli, Úrad BBSK zvažuje podanie trestného oznámenia.

Význam, vtip a šmrnc

Ako informoval na svojom webe denník SME, v pondelok v Brezne musel súbor predčasne ukončiť divadelné predstavenie, a to po zásahu predsedu BBSK Kotlebu, ktorý sedel v hľadisku.

"Premiéra hry bola vlani v júni a odohrali sme 21 predstavení s veľmi pozitívnou odozvou od divákov. Už dopredu sme upozornili, že to nie je hra určená pre divákov do 15 rokov, pretože sa v nej používajú vulgarizmy. Dohodli sme sa, ale volali nám približne pred dvoma týždňami, či nemáme niečo iné, že pán predseda nebude počúvať vulgarizmy,"
cituje SME Gabriela Obernauera, predsedu divadelného súboru a jedného z hercov v predstavení Kováči.

Ako podľa SME Obernauer uviedol, vulgarizmy tam neboli preto, "aby sa nadávalo, ale vyjadruje sa tým charakter osoby a patrí to do konceptu hry, inak by to stratilo svoj význam, vtip a šmrnc".

Kiska: Je to neprípustné

Aj prezident Andrej Kiska reagoval na svojej facebookovej stránke na počínanie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu. Kiska uvádza, že "nie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým sa určite stalo, že odložili knihu a už sa k nej nikdy nevrátili. V tom je krása a pestrosť umenia. Každý si môže slobodne vybrať, čo vyhovuje jeho vkusu, kritizovať, čo sa mu nepáči a chváliť to, z čoho je nadšený.“

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016

Prezident  ďalej uvádza, že telefonoval so šéfom Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne Gabrielom Obernauerom. Majú za sebou 90-ročnú históriu, ale takú aroganciu moci nezažili. Na záver vyjadruje presvedčenie, že spolu určite nájdu spôsob, ako podporu divadelníkom z Brezna, ale aj princípom slobodnej a otvorenej spoločnosti vyjadriť ešte zreteľnejšie a úplne jednoznačne.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok