Weiss novým trénerom Gruzínska: Rád by som zostal dlhodobejšie

TASR
14.3.2016 12:48

Tréner Vladimír Weiss zasadol na lavičku gruzínskej futbalovej reprezentácie. Podľa tamojších médií ho vymenovali v pondelok na post národného kormidelníka tejto bývalej republiky ZSSR. Na poste nahradil Kachabera Cchadadzeho.

Má si priviesť vlastných odborníkov

Gruzínsky portál interpressnews.ge citoval zdroj blízky Gruzínskej futbalovej federácie, podľa ktorého menovanie Weissa oznámili na oficiálnej tlačovej konferencii v pondelok popoludní po zasadaní výkonného výboru federácie. Informáciu potvrdil na sociálnej sieti aj syn  bývalého československého reprezentanta a súčasný reprezentant Slovenska ladimír Weiss ml., ktorý otcovi pogratuloval a poprial veľa šťastia na novom poste.

Päťdesiatjedenročný tréner priviedol Slovensko na prvé veľké podujatie, keď sa mu s reprezentáciou podarilo postúpiť na MS 2010 v JAR. Tam so zverencami prenikol do osemfinále, keď v skupine Slováci senzačne zdolali úradujúcich majstrov sveta Talianov 3:2. Weiss naposledy viedol kazašský klub Kajrat Almaty.

"Chcem, aby sa hráči tešili na reprezentáciu. Dúfam, že spolu budeme robiť fanúšikom radosť. Som veľmi rád, že môžem byť trénerom gruzínskej reprezentácie. Rád by som tu pôsobil dlhodobejšie a dosiahol s tímom dobré výsledky. Mužstvo by som rád zložil aj zo skúsených aj mladých hráčov. Preferujem útočný futbal, ale najdôležitejšia bude vyváženosť tímu. Súperom by sme mali vedieť vnútiť náš spôsob hry," citovali Weissa gruzínske médiá. Podľa nich ešte nie je definitívne vyriešená otázka realizačného tímu slovenského kouča, ten si má však priviesť vlastných odborníkov.

Historický postup na prvý veľký turnaj

Weiss je autorom prvého gólu v novodobej ére slovenskej reprezentácie do siete SAE 2. februára 1994 (1:0). Ako hráč si zahral na MS 1990 v Taliansku a ako tréner zariadil najväčší reprezentačný úspech Slovákov postupom na MS 2010 v JAR, resp. tamojšiu účasť v osemfinále. Na klubovej úrovni dosiahol prenikavý úspech na lavičke Artmedie Petržalka, ktorú v sezóne 2005/2006 priviedol do skupiny Ligy majstrov a so Slovanom Bratislava prešiel aj do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2011/2012.

Počas hráčskej kariéry obliekal dresy Interu Bratislava, pražskej Sparty, Drnovíc, 1. FC Košice, Dunajskej Stredy a Petržalky. V lige odohral 246 zápasov a dal 41 gólov. ČSFR reprezentoval 19-krát (1 gól) a Slovensko 12-krát (1 gól). Ako tréner viedol Artmediu Petržalka (majstrovské tituly 2005 a 2008), v rokoch 2006-2007 viedol v najvyššej ruskej súťaži Saturn Moskovská oblasť. V júli 2008 nahradil na poste trénera Slovenska Jána Kociana a s tímom dosiahol historický postup na prvý veľký turnaj – MS v Južnej Afrike.

V sezóne 2011/2012 po nástupe na lavičku Slovana “belasí” v play off EL vyradili taliansky AS Rím a v skupine potom v konkurencii Red Bull Salzburg, Paríža St. Germain a Athletica Bilbao získali jeden bod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok