V Berlíne pochodovalo takmer 3-tisíc extrémistov a odporcov migračnej politiky

ČTK
13.3.2016 00:20

Takmer 3000 pravicových populistov a extrémistov pochodovalo centrom Berlína, aby vyjadrili nesúhlas s migračnou politikou vlády. Proti ich akcii prišlo protestovať viac ako tisíc ľudí.

V Berlíne pochodovalo takmer 3-tisíc extrémistov a odporcov migračnej politiky
SITA/AP

V dave aj ruské vlajky

Podľa agentúry DPA došlo k menším stretom s políciou, keď sa asi 200 osôb pokúsilo zablokovať trasu pochodu extrémistov. O žiadnych zranených ani zadržaných médiá neinformovali. Úrady očakávali, že ohláseného pravicového pochodu sa zúčastní len niekoľko stoviek ľudí.

Medzi účastníkmi podujatia boli neonacisti, chuligáni, stúpenci extrémneho pravicového hnutia "ríšski občania", sympatizanti protiimigračného hnutia Pegida a rockeri, napísala DPA. Niektorí mávali nad hlavami nemeckými vlajkami, ale tiež imitáciami ríšskych práporov, brandenburskými, saskými a dokonca aj ruskými štátnymi vlajkami. "Merkelová musí preč", "My sme národ" a "Lživá tlač", skandoval dav.

Polícia použila slzný plyn

Pochod extrémistov vyrazil od hlavnej stanice a prešiel okolo budovy Spolkového snemu až k Brandenburskej bráne. Trasu pritom lemovali policajné zábrany. Pokus asi dvoch stoviek ľudí pochod zablokovať zmarila polícia pomocou slzného plynu.

Pri zátarasách sa proti sebe postavili agresívne skupiny z oboch strán. Najmä neonacisti sa podľa DPA vyhrážali silou a intenzívne provokovali. Oba tábory ale držali od seba v bezpečnej vzdialenosti policajné sily. Podľa oficiálnych údajov bolo v tej chvíli v nasadení okolo 1300 policajtov, časť z nich ale zaisťovala poriadok pri demonštrácii Kurdov, ktorá sa konala súčasne.

Na účasť na protidemonštrácii podľa agentúry vyzývali rôzne politické strany, odbory, cirkev, ľavicové skupiny a tiež Zväz Turkov v Nemecku. Transparenty vztýčené nad zástupom hlásali heslo "Azyl je základné právo, rasizmus nie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok