WTA usmerňuje tenistky, aby vedeli reagovať na Šarapovovej dopingovú kauzu

TA3 SITA
10.3.2016 16:10

Tenisová asociácia žien neponechala nič na náhodu a prípadný individuálny názor: počas turnaja v kalifornskom Indian Wells inštruovala hráčky, ako majú reagovať na predpokladateľný záujem médií v súvislosti s čerstvou dopingovou kauzou Rusky Marie Šarapovovej.

Musia poznať pravidlá

Obsah prípisu zverejnil web Sports Illustrated. Neuviedol, akou cestou sa k dokumentu dostal. "Dôležité je, že tenisový antidopingový program sa riadi štandardizovanými postupmi. WTA bude podporovať rozhodnutia, ktoré z týchto procedúr vyvstanú," znie vzorová odpoveď na otázku, či Šarapovovú majú potrestať.

"Každá hráčka dostala od WTA aj ITF zoznam zakázaných látok na rok 2016. Zodpovednosťou všetkých tenistiek je poznať pravidlá," radí manuál, ako reagovať na prezvedanie, či Mariin nález bol prekvapením.

Integrita športu

"Nie som pripravená špekulovať o budúcnosti. Myslím si, že je podstatné završovať procedúry TADP a vynášať verdikty," načim odbiť pomkýnanie k teoretizovaniu, akou ranou pre ženský okruh by bolo, ak by Šarapovová z neho ubudla. Háklivou témou je aj prípadný "balík" úvah o dopingu a stávkových aférach:

"Prvoradá je integrita nášho športu. Je dôležité robiť správne veci a dodržiavať pravidlá. Myslím si, že budúcnosť tenisu je veľmi svetlá, odvetvie zostáva celosvetovo mimoriadne populárne. Podľa mňa Maria urobila správnu vec, keď sama informovala verejnosť, teraz však treba dať priestor TADP na zavŕšenie príslušných procedúr. Máme komplexný program a som si istá, že výsledky budú vyjadrením toho, čo je vhodné."

66_0a000002-c839-f9f7.jpg

WADA je pripravená zasiahnuť

Svetová antidopingová agentúra zareaguje, ak sa jej trest od Medzinárodnej tenisovej federácie pre Rusku Mariu Šarapovovú za porušenie antidopingových pravidiel bude javiť ako neprimerane zhovievavý. Predznamenal to prezident WADA Sir Craig Reedie, citoval ho napríklad The Guardian:

"Vždy máme také právo. Tento prípad nepochybne upriamil veľkú pozornosť na to, ako sa ITF zachová. Záležitosť budeme veľmi pozorne sledovať." WADA môže kauzu posunúť k Športovému arbitrážnemu súdu vo švajčiarskom Lausanne a žiadať prísnejšiu sankciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok