Sanders prekvapivo vyhral v Michigane, Cruz ovládol Idaho

TA3 ČTK
9.3.2016 09:23

Senátor Bernie Sanders prekvapivo vyhral prezidentské primárky demokratov v americkom štáte Michigan. Texaský senátor Ted Cruz v štáte Idaho s výrazným náskokom pred Donaldom Trumpom ovládol republikánske primárky v nominačnom boji o kandidatúru na prezidenta USA.

Clintonová však výrazne vedie

Sanders získa v Michigane najmenej 63 delegátov, zatiaľ čo bývalá prvá dáma a exministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová najmenej 52. Clintonová však ovládla primárky v Mississippi a už teraz má k dispozícii viac ako polovicu delegátskych hlasov potrebných k straníckej nominácii do Bieleho domu.

Sanders zostáva v nominačnom súboji o Biely dom stále v hre. Ľavicový 74-ročný senátor zo štátu Vermont predčil v priemyselnom Michigane svoju súperku približne o dve percentá, vyplývalo z výsledkov straníckeho hlasovania po sčítaní 95 percent hlasov.

Napriek tesnému víťazstvu Sanders nemôže naozaj oslavovať, pretože Clintonová predtým výrazne zvíťazila v štáte Mississippi a svoj náskok vďaka proporčnému počítaniu hlasov u demokratov celkovo navýšila. Teraz má na svojej strane 1214 delegátskych hlasov, čo je už viac ako polovica z 2383, ktoré potrebuje k nomináciu na prezidentku na júlovom straníckom zjazde. Sanders má teraz najmenej 566 delegátov a superdelegátov.

Trump jasne víťazí

V republikánskych primárkach v štáte Michigan zvíťazil Donald Trump. V súboji o kandidatúru na prezidenta USA tam porazil guvernéra štátu Ohio Johna Kasicha, texaského senátora Teda Cruza a senátora z Floridy Marka Rubia, ktorí skončili na druhej až štvrtej priečke.

Trump jasne zvíťazil tiež v súbežne konaných primárkach v južanskom štáte Mississippi. Najnovšie víťazstvo oslavuje po týždni ostrej kampane, ktorú proti nemu viedli niektoré vedúce osobnosti jeho vlastnej strany. "Dúfam, že to republikáni prijmu," vyhlásil 69-ročný biznismen po úspechoch. "Prieskumy ukazujú, že môžem poraziť Hillary. Presunieme k sebe množstvo ľudí od demokratov," dodal.

Trump získa najmenej 21 delegátov v Michigane a najmenej 20 delegátov v Mississippi. Kasich si v Michigane pripíše najmenej 15 delegátov a Cruz 12. Napriek víťazstvu silne konzervatívneho senátora Cruza v menej významnom štáte Idaho zostáva Trump jasne v čele republikánskeho súboja o Biely dom. Cruz získal v štáte na severozápade USA 42 percent hlasov, zatiaľ čo Trump 29 percent.

Víťazom volebných zhromaždení republikánov na Havaji sa tiež stal Donald Trump. Po sčítaní 27 percent odovzdaných hlasov vedie Trump so ziskom 46,6 percenta pred svojím hlavným súperom Tedom Cruzom, ktorý zaznamenal zhruba 28-percentnú podporu.

Na treťom mieste skončil Marco Rubio, za ktorého hlasovalo vyše 13 percent účastníkov volebných zhromaždení na Havaji. Za ním sa umiestnil ďalší uchádzač o republikánsku prezidentskú nomináciu John Kasich, ktorého podporilo 10,2 percenta voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok