Kiska poverí Fica zostavením vlády, s Kotlebom sa ani nestretne

TA3 TASR
7.3.2016 09:41

Prezident Andrej Kiska diskutoval s lídrami politických strán o výsledku parlamentných volieb. S extrémistom Marianom Kotlebom sa však stretnúť nemieni. Uviedol to vo svojom pondelňajšom vyhlásení, v ktorom reagoval na aktuálnu zložitú situáciu.

Extrémizmus v rovnošatách

Prezident Andrej Kiska poverí zostavením vlády predsedu víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica. Hlava štátu to oznámila na tlačovej besede s tým, že po voľbách vznikla komplikovaná situácia. Kiska si myslí, že nikto nebude tvrdiť, že nebol výsledkami volieb prekvapený. "Máme tu iné výsledky, ako predpokladala väčšina samotných strán. Máme tu hneď niekoľko nových strán v parlamente a budeme tam mať aj radikálny politický extrémizmus v rovnošatách," podotkol.

Podľa jeho slov tak vznikla komplikovaná situácia. "Je tu viacero deliacich čiar medzi zvolenými stranami. Niektoré nie je možné prekonať, ani by to nebolo správne, niektoré nebude ľahké prekonať, aj keď to zrejme bude nevyhnutné. Zvolení lídri si s tým budú musieť poradiť," odkázala hlava štátu.

Voliči chcú viac dôvery v štát

Kiska sa začína stretávať s lídrami zvolených strán, s výnimkou ĽSNS. Mariana Kotlebu prezident nepozval. "Chcem vedieť, ako predsedovia vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu. Situácia je komplikovaná, preto chcem postupovať systematicky tak, aby sme postupne zistili, aké možnosti sú a aké nie sú," vysvetlil Kiska. 

Podľa prezidenta už nejaký čas voliči odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát."Tentoraz to odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť. Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, ľudia však dali najavo očakávanie, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život," dodal Kiska s tým, že potrebujeme vládu aj opozíciu, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám len protestovať.

Oslabený Smer vyhral

Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady úspešných ešte sedem strán.

Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel).     

Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok