Slovensko má roztrieštený parlament a fašistov v ňom, tvrdia európske médiá

TASR
6.3.2016 11:31

Parlamentné voľby na Slovensku vyprodukovali roztrieštený parlament: odstupujúci premiér Robert Fico, hoci je víťazom volieb bude mať ťažkosti pri zostavovaní vládnej koalície, domnievajú sa francúzsky denník Le Monde i belgická televízna stanica RTBF.

Migranti aj štrajk učiteľov

Denník upozornil, že k tomuto problému treba pridať účasť extrémnej nacionalistickej pravicovej strany, ktorá sa po prvý raz dostala do lavíc parlamentu, len niekoľko mesiac predtým, ako Slovensko preberie rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

Le Monde pripomenul, že premiér Fico zameral kampaň svojej strany na odmietnutí prijímať migrantov na Slovensko, avšak štrajk učiteľov a zdravotných sestier znížil dosah tohto problému na verejnú mienku. Aj preto sa môže zopakovať scenár z roku 2006, keď Smer-SD vyhral voľby, ale nepodarilo sa mu vytvoriť koalíciu a ocitol sa v opozícii.

Francúzsky denník, podobne ako aj belgická televízna stanica RTBF, uviedol názor slovenského analytika Ábela Ravasza, podľa ktorého Fico bude na vytvorenie koaličnej vlády potrebovať najmenej dvoch alebo troch partnerov.

"Fašisti v parlamente"

Na druhej strane by musela vzniknúť aliancia šiestich stredopravých strán, aby sa uchádzala o zostavenie vlády. S odkazom na premiérový vstup extrémnej pravice v podobe ĽSNS do Národnej rady, kde by mala získať 14 kresiel, Le Monde v medzititulku použil výraz "Fašisti v parlamente".

Denník citoval slová slovenskej europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej, ktorá túto situáciu opísala ako "veľkú hanbu" pre Slovensko a "veľkú katastrofu", ak Slováci budú mať fašistov v parlamente, keď bude Slovensko predsedať Európskej únii.

Francúzsky denník v súvislosti s výsledkom volieb uviedol, že Fico pred voľbami označil multikulturalizmus za "fikciu" a odmietal kvóty na prerozdeľovanie utečencov odporúčané Európskou komisiou.

V tom však nebol vo východnej Európe izolovaný, pripomenul denník, lebo podobné názory má aj líder vládnucej strany v Poľsku Jaroslaw Kaczyňski, maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Českej republiky Miloš Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok